Русия сериозно обмисля да замени американския долар с Bitcoin като резервна валута в опит да ограничи влиянието на наложените от САЩ санкции върху икономиката й, съобщава списание Fortune.

В началото на месеца новинарският сайт за криптовалути Micky цитира руски икономист, близък до руското правителство, който твърди, че американските санкции принуждават Русия и някои олигарси "да се отърват от американски активи и долари и да инвестират изключително много" в Bitcoin.

Русия продава дълга на САЩ с рекордно темпо. Ето защо

Русия продава дълга на САЩ с рекордно темпо. Ето защо

Икономиката има нужда от свежи пари, а американските облигации са добра сделка

Според Владислав Гинко, икономист от Руска президентска академия за национално стопанство и публична администрация, страната трябва да разнообрази валутните си резерви, а преходът от долари към криптовалутата може да започне съвсем скоро.

"Централната банка на Русия има 466 млрд. долара резерви и трябва да ги диверсифицира в случай, че има ограничени възможности за това (в бъдеще)", посочва Гинко.

Русия забранява Bitcoin

Още една голяма икономика забранява Bitcoin

Използването им води до неоправдано високи рискове

Първата вълна на значителни инвестиции на руското правителство в Bitcoin може да е на стойност 10 млрд. долари и да стане факт съвсем скоро. Икономистът предвижда, че Кремъл ще започне да диверсифицира резервите си с Bitcoin през февруари, щом Конгресът на САЩ ще въведе нови санкции срещу Москва.

"Вярвам, че идва (времето), когато когато други страни ще започнат да правят това, а Русия има брилянтен шанс да инвестира в тежко подценения Bitcoin", твърди Гинко.

САЩ готви смазващи санкции срещу най-важните части от икономиката на Русия

САЩ готви смазващи санкции срещу най-важните части от икономиката на Русия

Сенатори внесоха "закон от ада" като отмъщение за намесата на Кремъл в американските избори

Конгресът наложи санкции на Русия след разкритията на американските разузнавателни агенции, че Москва се намесила в президентските избори през 2016 г. и отново след отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал. В момента САЩ подготвят нова вълна от ограничения срещу руската икономика.

Руският президент Владимир Путин изрази интерес към Bitcoin, като заяви през миналото лято, че криптовалутата "има своето място в света". Според британския Telegraph прехвърлянето на долари в Bitcoin може да се използва междинна криптовалута, вероятно издаванa от руска банка, преди Русия да може да купи Bitcoin чрез някоя криптоборса.

Как санкциите на Тръмп напълниха хазната на Путин?

Как санкциите на Тръмп напълниха хазната на Путин?

Скъпият петрол и евтината рубла влияят добре на финансите на Русия

Изготвянето на законодателна рамка за търговията с криптовалути е основен приоритет в дневния ред на руските депутати за 2019 г. Русия смята да се насочи към развитието на цифровата икономика, оставяйки скептицизма към виртуалните валути в миналото.

Сайтът за криптовалути Micky отчита "голямо и необичайно увеличение" на извънборсовите покупки на Bitcoin от руски граждани, което показва допълнителен интерес към витуалната валута в Русия.

От началото на 2018 г. най-голямата руска търсачка Yandex също удари едно рамо на Bitcoin, давайки възможност на потребителите си директно да проверяват актуалния обменен курс на криптовалутата към долари, евро и британски паундове.

Bitcoin в момента се търгува около 3500 долара, но при инвестиции в него от голяма икономика като руската, със сигурност цената му ще се повиши.