Правителството на Русия, което е един от значителните притежатели на американски дълг, ритмично разпродава държавни ценни книжа на САЩ.

Руските инвестиции в американски облигации спадат с 84% между март и май, намалявайки до едва 14.9 млрд. долара от 96.1 млрд. долара само в рамките на 2 месеца, според доклад на Министерството на финансите на САЩ.

Русия драстично съкрати вложенията си в американски дълг

Русия драстично съкрати вложенията си в американски дълг

За два месеца те са спаднали от $96 млрд. до $15 млрд.

Финансови блогъри приемат новините като потенциално застрашителни, но някои анализатори подозират, че транзакциите са по-тясно свързани с икономиката на Русия, засегната от санкции, както и разпределението на портфейлите, пише CNBC.

Руската собственост върху американския дълг е засенчена от Китай и Япония, които активно управляват своите валути и притежават американски облигации за повече от 1 трилион долара.

Русия изкупува с десетки милиарди дълга на Щатите. Но защо?

Русия изкупува с десетки милиарди дълга на Щатите. Но защо?

Причината за действията на Москва е доста логична

Всъщност огромното количество американски дълг, което държи Китай, е считано от някои наблюдатели за "ядрен вариант" в китайско-американската търговска война. Според тях Вашингтон ще стане уязвим, ако Пекин започне да продава, тъй като това ще повиши доходността от ценните книжа.

Действията на Русия на пазара на държавни облигации идват на фона на нарастващ гняв, заради подозренията за намеса на Москва в президентските избори в САЩ през 2016 г., което доведе до санкции за нейната икономика.

Държавният дълг е последната крепост на Русия срещу санкциите на САЩ

Русия разчита на една последна крепост срещу санкциите на САЩ

Облигациите на страната са твърде популярни сред чуждите инвеститори, за да бъдат санкционирани

Разпродажбата на американски дълг през май съвпадна с повишаването на доходността на 10-годишните американски държавни бонове, която се движи обратно на цената на долара и за кратко достигна най-високото си ниво от 2011 г. насам.

Въпреки че доходността отстъпи от нивата над 3%, движението й влие върху други финансови инструменти, като ипотеки и авто кредити, които често се базират на процента на тази доходност. Тя постепенно се стабилизира, като се търгува на нива от 2.958%.

На кои държави САЩ дължат най-много пари?

На кои държави САЩ дължат най-много пари?

Китай и Япония остават най-големите кредитори

Разпродажба заради санкциите?

Специалисти по облигациите като Кевин Гидис от компанията за финансови услуги Raymond James посочват, че през май пазарът е наводен с американски облигации с дългосрочен хоризонт.

Но по-голямата част от излишъка най-вероятно се дължи на исторически големите аукциони на Министерството на финансите на САЩ, с които компенсира данъчните облекчения и планираните разходи на Вашингтон, а не на разпродажбите на Москва.

Китай и Русия продължават да купуват американски дълг

Китай и Русия продължават да купуват американски дълг

Пекин е най-големият кредитор на САЩ с $1,2 трилиона

"Макар тази ликвидация от страна на руснаците да е любопитна, размерът, който държат, заедно със този, която са продали, са наистина незначителни за мултитрилионния пазар на държавни ценни книжа", заяви Гидис, който ръководи капиталовите пазари с фиксиран доход в Raymond James.

"Ако трябваше да залагам, бих се обзаложил, че това се дължи отчасти на санкциите и отчасти на коригиране на портфейла и малко общо с истинския пазарен ход", отбеляза експертът.

Китай и Япония рязко свиват кредитирането на САЩ, Русия го увеличава

Китай и Япония рязко свиват кредитирането на САЩ, Русия го увеличава

Москва е купила през ноември US Treasuries за $700 милиона

"Ако това беше Китай или Япония, тогава историята щеше да е съвсем различна, така че заглушеното пазарно движение или липсата на такова почти разказва историята на движението", обясни той.

Основните чуждестранни притежатели на американски дълг представляват 6.21 трлн. долара от настоящия американски дълг, като общият размер на държавния дълг на САЩ е 21.3 трлн. долара към 26 юли.

На тези страни САЩ дължат най-много пари

На тези страни САЩ дължат най-много пари

Япония запазва първата позиция

Вашингтон наложи санкции на руски бизнесмени, компании и правителствени служители през април - директен удар на сътрудниците на руския президент Владимир Путин в ход, целящ да накаже Москва за редица нарушения, включително предполагаема намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

Този ход замразява американските активи на руските олигарси, а също и наказва неамерикански граждани и фирми, които правят бизнес със санкционираните субекти в същата степен, както и американците. Това е особено мощно оръжие на санкциите, засегнали някои от най-влиятелните руснаци като Олег Дерипаска и Сюлейман Керимов.