Независимо от политическите отношения между Изтока и Запада, Русия остава ненаситна на американски дългови книжа през последните месеци. Само през март Москва е изкупила 13,5 милиарда долара под формата на облигации от САЩ.

Така в момента страната държи близо 100 милиарда долара под формата на държавни ценни книжа (ДЦК), показват данните на американското финансово министерство.

И това е третият пореден месец, през който властите в Кремъл пристъпват към подобни покупки. Каква обаче е причината за това?

Основно тя е свързана с целта на Москва да увеличи резервите си в чуждестранна валута, след като те паднаха на рекордно ниско ниво след поевтиняването на петрола, пише CNN Money. А те са основния запас на държавите при кризисни ситуации.

Русия уреди последния дълг на СССР

Русия уреди последния дълг на СССР

Коя страна го дължи?

Когато в края на 2014 година черното злато поевтина осезаемо, руската икономика и валута също тръгнаха надолу. В началото на миналата година рублата падна до най-ниското си ниво на фона на цена на петрола от около 26 долара за барел.

Вследствие на това правителството беше принудено да подкрепи валутата, като похарчи значителна част от резервите си в щатски долари.

Преди кризата резервите на Москва бяха на ниво от около 150 милиарда долара. През 2015 година обаче те паднаха до 66,5 милиарда долара.

Към днешна дата обаче петролът се търгува около 50 долара за барел, а руската рубла отчете скок от 14 на сто през последните 12 месеца, което създаде условия за Москва да започне да възстановява валутните си резерви. 

САЩ дължат $20 трилиона - на кого?

САЩ дължат $20 трилиона - на кого?

Дългът достигна 104% от БВП