През миналата седмица стана ясно, че Саудитска Арабия ще се опита да намали сериозно зависимостта на икономиката си от петрола. В интервю за Bloomberg тогава престолонаследникът Мохамед бин Салман обави, че страната планира да създаде най-големия държавен фонд в света.

От продължението на интервюто, публикувано днес от медията, става ясно, че Рияд ще въведе сериозни реформи, които ще осигурят допълнителни приходи от 100 милиарда долара до 2020 г. По този начин приходите в държавната хазна, които не са свързани с търговията на черно злато, ще се утроят и ще балансират бюджета.

Саудитска Арабия създава най-големия държавен фонд в света

Саудитска Арабия създава най-големия държавен фонд в света

Той ще контролира активи за над 2 трилиона долара

“Това е голям пакет от програми, които ще трябва да реформират някои гарантиращи приходи сектори”, коментира принц Салман. През миналата година акумулираните в икономиката извън петролната индустрия пари са нараснали с 35% до 163,5 милиарда риала или до 44 милиарда долара.

По думите на Мохамед бин Салман властите ще въведат мерки, включващи преструктуриране на субсидии, налагане на данък добавена стойност и на такъв върху енергийните и напитките със захар, както и на луксозните стоки.

Друг инструмент за осигуряване на допълнителни приходи в хазната е въвеждането на подобна програма, като тази за зелените карти на САЩ, която ще позволи на чуждестранни граждани да емигрират в Кралството и да работят там.

Стратегията на Рияд включва и продажбата на акции на държавния петролен гигант Aramco. Заедно с това държавата ще увеличи дълга си, за да подпомогне финансовата система.

“ДДС-то ще донесе около 10 милиарда долара на година до 2020 г., докато преструктурирането на субсидиите ще генерира повече от 30 милиарда долара на година”, обяснява престолонаследникът на Саудитска Арабия.

Снимка 226449

Източник: Bloomberg.com