Швейцарските власти заявиха, че са блокирали активи на Руската централна банка за 7,4 милиарда франка (около $8,3 милиарда). Сумата представлява всички резерви и активи на централната банка на Русия, отчетени в Швейцария до момента.

Именно тези средства са били замразени, посочват от швейцарското правителството, цитирано от Bloomberg.

Това не трябва да се бърка със замразените в Швейцария активи на стойност 7,5 милиарда швейцарски франка, които принадлежат на санкционирани руснаци или руски компании, се казва още в изявлението.

В ЕС продължават разговорите дали активите на Руската централна банка, държани в чужбина, трябва да бъдат окончателно конфискувани и използвани за възстановяването на Украйна.

Колко всъщност са "замразените" руски активи в Швейцария

Колко всъщност са "замразените" руски активи в Швейцария

Около една трета от средствата са блокирани в банката Credit Suisse

Докато швейцарските служители преди това звучаха относително хладно по отношение на идеята, на 10 май правителството заяви, че тези дискусии продължават и се следят "отблизо".

Според руската агенция РИА Новости, говорителят на швейцарския държавен секретариат по икономическите въпроси Фабиан Майенфиш е отбеляза, че е "теоретично възможно да се използват замразените в страната активи на Руската централна банка за възстановяване на Украйна".

В Швейцария "замразените" руски активи към момента възлизат общо на 46,1 милиарда швейцарски франка, или почти $50 милиарда, по информация на Sonntags Zeitung от февруари.

От тази сума, само в швейцарската банка Credit Suisse "замразените" руски активи възлизат на общата сума от 17,6 милиарда швейцарски франка (около $19 милиарда), т.е. над една трета от всички блокирани в страната активи, отбелязва изданието, позовавайки се на кредитната институция.