В хода на валутната търговия в петък обменният курс на щатския долар слабо се променя спрямо еврото и леко намалява спрямо йената. Британската лира стерлинг поевтинява спрямо долара и еврото.

Днес сутринта общата валута се разменя срещу американската на ниво $1,2097 за евро в сравнение с $1,2092 за евро при закриване на предишната сесия.

Спрямо японската национална валута, стойността на европейската възлиза на 127,76 йени при 127,81 йени за евро в четвъртък.

За един долар ден на пазара дават 105,58 йени в сравнение с 105,68 йени в края на предния ден.

Британската лира стерлинг в петък сутринта се търгува по $1,3788 за паунд срещу $ 1,3975 за паунд и по1,1555 евро за паунд при 1,1558 евро за паунд при закриване на предходната сесия.

По-рано тази седмица валутата в Обединеното кралство достигна максимум от две години и половина. Основен фактор за това бяха надеждите за бързо облекчаване на карантинните ограничения във Великобритания, благодарение на масивните ваксинации срещу COVID-19.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на долара спрямо шест основни световни валути, спада в петък с 0,06% спрямо предходния ден. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,02%.

Но като цяло до края на тази седмица доларовият индекс може да покаже леко увеличение, пише Trading Economics. Американската валута получи подкрепа на фона на увеличаване на доходността на американските държавни облигации.

Трудната ситуация на пазара на труда и разхлабената парична политика на Федералния резерв на САЩ до голяма степен ограничиха покачването на долара. В допълнение, перспективите за глобално икономическо възстановяване, благодарение на приемането на мащабни стимулиращи пакети от страните и ваксинацията срещу коронавируса, водят до намаляване на търсенето на безопасни активи.