Космическата компания на милиардера Илон Мъск SpaceX прие криптовалутната шега Dogecoin за разплащателно средство при пускането на спътник до Луната през 2022 г., съобщават световните медии.

CBS News цитира публикация на Мъск в социалната мрежа Twitter, в която той нарича Dogecoin "първата крипто и първото меме в космоса."

SpaceX планира мисията DOGE-1 на Луната през първото тримесечие на 2022 г. като изстреля 88-килограмов сателит на ракетата Falcon 9

През април тази година, самопровъзгласилият се за "баща на Dogecoin" Илон Мъск обяви, че SpaceX буквално ще пусне криптовалутата на луната. Тогава корпорацията Geometric Energy, която финансира мисията, я нарече първата в историята лунна мисия, платено изцяло с пуснатата на шега Dogecoin.

Може ли Dogecoin да се конкурира с Биткойн?

Може ли Dogecoin да се конкурира с Биткойн?

Не, но причината е по-дълбока от просто влеждане в цената им

"Официално сключвайки сделки с DOGE за мисия от такъв мащаб, Geometric Energy Corporation и SpaceX затвърдиха дигиталната валута като разчетна единица за бизнес в космическия сектор", коментира главният изпълнителен директор на GEC Самюел Рийд.

Компанията официално заяви, че Dogecoin вече е официалната валута за целия лунен бизнес занапред, наричайки "валутата" изискана, бърза, надеждна и сигурна

Подхранва ли утрешната тв поява на Илон Мъск рекордния възход на Dogecoin?

Подхранва ли утрешната тв поява на Илон Мъск рекордния възход на Dogecoin?

Дигиталната валута достигна близо $80 милиарда пазарна капитализация

През последния месец цената на Dogecoin скочи със смайващите над 800%, като общата му пазарна стойност се повиши до над $70 милиарда. Всичко обаче се промени буквално за една нощ. По време на популярното американско предаване Saturday Night Live, което тази събота беше водено от Илон Мъск, милиардерът се пошегува с криптовалутата, наричайки я "голям шум" и "схема". Като добавка към това той обеща, че подаръкът му за деня на майката ще е в криптовалутата.

Dogecoin, криптовалутата шега, се срина и изигра притежателите си

Dogecoin, криптовалутата шега, се срина и изигра притежателите си

Така Илън Мъск първо я напомпа, а след това я свали

Шегите очевидно не са били приети много добре, защото инвеститорите започнаха да продават Dogecoin, което доведе до нейния срив с около 30%

Много регулатори предупреждават, че криптовалутите са рискови и че за тях е типично както да се изстрелват нагоре, така и да падат до нула. Според много анализатори това важи особено за Dogecoin, който е определян като чиста спекулация.