Утре вечер, 8 май 2021 г., един от най-богатите хора в света - Илон Мъск ще е гост-водещ в едно от най-гледаните предавания на Америка - "Saturday Night Live". В същото време, в днешния ден дигиталната валута Dogecoin отбеляза поредния си огромен ръст като достигна почти 80 милиарда долара пазарна капитализация.

Защо според някои финансови анализатори отвъд океана има връзка между двете неща?

Ралито на Dogecoin за първи път започна през февруари, благодарение на поредица от туитове на главния изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск. Тази седмица, след като стана ясно, че милиардерът ще води популярното американско предаване, виртуалната валута нарасна с 30% още във вторник. След като в днешния петък достигна пазарен капитал от 78 милиарда долара - вече е почти сигурно, че е на път да се превърне в четвъртата най-голяма дигитална валута в света.

Може ли Dogecoin да се конкурира с Биткойн?

Може ли Dogecoin да се конкурира с Биткойн?

Не, но причината е по-дълбока от просто влеждане в цената им

"Можем само да си представяме какво ще се случи ако Илон Мъск се изкаже в подкрепа на Dogecoin на живо по американската национална телевизия NBC утре вечер. Всъщност, достатъчно за още по-голямото изстрелване на криптовалутата ще е да пусне и един туит", коментира известният американски финансов анализатор Едуард Моя.

Пазарната капитализация от 78 милиарда долара поставя създадения през 2013 г. Dogecoin пред марки и компании като "Dell Technologies" ($75 милиарда), "Moderna" ($63,1 милиарда), "Ford Motor Company" ($45,2 милиарда) и "Twitter" ($42,1 милиарда)

Независимо дали рекордното покачване на виртуалната валута е свързано с провъзгласилия се за "баща на Dogecoin" Илон Мъск или не, то е факт. Въпросът е дали ще е трайна тенденция. Има немалко критици, според които повишението не е реално и може би предстои огромен срив.

"Може да очакваме, че много начинаещи дребни инвеститори, които нямат нужната финансова издръжливост ще изгорят в безумието на Dogecoin. Така, както стана с GameStop", прогнозира изпълнителният директор на компания за финансово планиране Нигел Грийн.

100 души контролират всички Dogecoin

100 души контролират всички Dogecoin

Експерти предупреждават инвеститорите да внимават

Критиците на Dogecoin отбелязват, че дори най-големите поддръжниците на валутата не твърдят, че към момента тя има някаква реална и трайна стойност. Нещо повече - според мнозина всичко е една голяма шега. И все пак, когато една шега струва 80 милиарда долара изглежда твърде сериозна, за да й се смеем.