След като поскъпна с малко над 2000% от началото на годината, Dogecoin, която е създадена като криптовалута шега, се превърна в петата най-скъпа дигитална монета. До този уикенд, когато възхваляваната от Илън Мъск разменна единица се срина впечатляващо.

Dogecoin достигна най-високата си стойност в историята на 7 май тази година, когато се търгуваше при цена от 68 цента за койн. Но през изминалите три дни той е като цяло надолу, като дъното (поне за момента) беше при цена от 48 цента, преди да нарасне леко до 53 цента и да продължи да пада. Това е спад от 30% на стойността му за уикенда, което е рекорд в историята на дигиталния актив.

Анализаторите отдават представянето на криптовалутата на появата на Илън Мъск в шоуто Saturday Night Live в събота. Надеждите бяха, че неговата поява там ще изстреля Dogecoin до изравняване с цената на долара, но вместо това визионерът разочарова.

Още във встъпителното си слово той направи шега за криптовалутата, но тя не беше оценена високо. А когато каза на майка си, която се присъедини към него на сцената, че подаръкът ѝ за Деня на майката ще в Dogecoin, инвеститорите започнаха да го разпродават. В последствие самият Мъск призна в ефир, че Dogecoin е "схема", което доведе до още по-голямо разпродаване и до long squeeze - същото, което се случи с акциите на GameStop, само че вместо да купуват криптовалутата, пазарите я разпродаваха.

"Лошите шеги и не много забавното меме подтикнаха Dogecoin към срив, което е напълно логично според мен", написа в Twitter анализаторът от Baird Майкъл Антонели.

Сривът на Dogecoin доведе и до понижаване на цената и на другите криптовалути, като биткойн приключи уикенда с около 2% надолу. Почти всички алтернативни криптовалути също са в червена територия.