Саудитското правителство се стреми да конфискува пари и други активи на стойност до 800 млрд. долара в рамките на започналата чистка сред елита на кралството, съобщава WallStreet Journal.

Арестуваните вече са повече от 60 души, сред които членове на кралското семейство, бивши министри, някои от най-могъщите бизнесмени в страната и други длъжностни лица.

Централната банка на страната съобщи, че е замразила банковите сметки на "лицата, представляващи интерес". Решението е "в отговор на искането на главния прокурор в очакване на съдебните дела срещу тях".

Жестокият принц и саудитската "игра на тронове"

Жестокият принц и саудитската "игра на тронове"

Реформаторът Мохамед бин Салман разчисти опонентите си по пътя към властта

Чистката е най-голямата в съвременната история на Саудитска Арабия. Начело на акцията е престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който се опитва да консолидира властта в свои ръце. Бъдещият монарх заяви, че е необходимо да се справи с корупцията на най-високо равнище, за да реформира из основи отдавна зависимата от петрола икономика.

Репресиите също биха могли да помогнат за попълването на държавната хазна. Правителството заяви, че активите, натрупани чрез корупция, ще станат държавна собственост. Властите оценяват стойността на активите до 3 трлн. саудитски риала (800 млрд. долара).

"Те смятат, че могат да съберат между 2 и 3 трлн. риала от тези хора. Това е цифрата, която обсъждат", разказва анонимен източник, близък до правителството на петролното кралство.

Чистката в Рияд удари най-богатите, заплашвайки състояние за $33 милиарда

Чистката в Рияд удари най-богатите, заплашвайки състояние за $33 милиарда

Потърпевши са кралски особи, бизнесмени и братът на Осама Бин Ладен

Голяма част от тези средства са в чужбина, което ще усложни усилията за възстановяването им. Но дори част от тази сума може да помогне на финансите на Саудитска Арабия.

Продължителният период на ниски цени на петрола принуди правителството да заеме пари на международния пазар на облигации и да използва средства от валутните резерви на страната, които спаднага от 730 млрд. долара през 2014 г. до 487.6 млрд. долара в края на август.