Репресиите на престолонаследника принц Мохамед бин Салман срещу някои от най-богатите и могъщи мъже на Саудитска Арабия изложиха на риск общо 33 млрд. долара лично богаство.

Зашеметяващата серия от арести включва трима от най-богатите хора в страната, включително най-богатият - бизнесменът и инвеститор принц Ал-Уалид бин Талал, който е на 50-о място в класацията на 500-те най-богати хора в света на Bloomberg Billionaires с 19 млрд. долара.

Задържани са и вторият и петият най-богат човек в кралството, туристически магнат, както и Бакр бин Ладен (брат на Осама бин Ладен), наследник на една от най-големите строителни империи в страната, съобщава Bloomberg.

Арестите, които са обявени за част от борбата срещу корупцията, са довели до замразяване на сметките на около 40 души, които са задържани в луксозния хотел "Риц-Карлтън" в столицата Рияд.

Ал-Уалид бин Талал, 19 млрд. долара

Най-богатият саудитец притежава дялове в Twitter, News Corp. и Citigroup. Той е племенник на бившия владетел крал Абдула. Син на принц Талал и принцеса Мона Ел-Сол, дъщеря на първия премиер на Ливан, Риад Ел-Сол.

Печели първия си милиард, търгувайки земя и действайки като ключов лобист на мултинационалните компании, които търсят местни договори.

Публично търгуваната компания на Ал-Уалид Kingdom Holding Group излезе с изявление, в което твърди, че "се радва на стабилна финансова позиция" и правителството има "пълно доверие" в компанията.

Мохамед Ал-Амуди, 10.1 млрд. долара

Контролира империя, която има инвестиции в Африка, Европа и Саудитска Арабия.

Роден в Етиопия в семейство на саудитски баща и етиопска майка. Премества се в Саудитска Арабия като младеж и печели първия си милиард в края на 80-те чрез строителство, с помощта на правителствен договор за изграждането на подземните съоръжения за съхранение на петрол в страната.

Активите му включват най-голямата рафинерия в Швеция, Preem AB, недвижимите имоти и многобройни договори като инвеститор. Той твърди, че е най-големият частен инвеститор в Етиопия, където притежава хотели и златна мина и инвестира стотици милиони долари в мащабни ферми, отглеждащи кафе и ориз.

Тим Пендри, говорителят в Лондон на Ал-Амуди заяви, че арестът "е вътрешен въпрос за кралството и нямаме друг коментар, освен да кажем, че бизнеса в чужбина, собственост на шейха, няма да бъде засегнат от това развитие".

Жестокият принц и саудитската "игра на тронове"

Жестокият принц и саудитската "игра на тронове"

Реформаторът Мохамед бин Салман разчисти опонентите си по пътя към властта

Салех Камел, 3.7 млрд. долара

Издигналият се самостоятелно финансист и предприемач в здравеопазването започва кариерата си, извършвайки автобусни услуги за поклонници по време на празника Хадж, а по-късно основава първото училище за шофьори в кралството.

Камел е считан за един от пионерите на ислямското финансиране, метод на банкиране, който спазва ислямското законодателство и днес е индустрия за 2.2 трлн. долара. Той основава ислямската банка Albaraka Banking Group в Манама, Бахрейн, чиито активи са в размер на 23.4 млрд. долара в края на 2016 г.

Създава една ранна ниша за себе си, превръщайки се в първата неправителствена компания, която продава услуги на потребителите.

Управлява базираната в Джеда холдингова група Dallah Albaraka притежава повече от дузина фирми, сред които болничния оператор Dallah Healthcare Company, компании за недвижими имоти и фабриките за закуски.

Albaraka Banking Group обяви, че арестът няма пряко въздействие върху компанията и че Камел не е част от борда на банката.

Насер Ал-Таяр, 600 млн. долара

60-годишният бизнесмен натрупва богатството си чрез публично търгуваната Al Tayyar Travel Group Holding - една от най-големите туристически агенции в Саудитска Арабия. Основава бизнеса си през 1980 г. с четирима служители и около 300 000 долара начален капитал след престой в отдела за резервации на Saudi Arabian Airlines.

Компанията запазва самолетни билети и хотелски стаи, организира специализирани пътувания, както и поклонения за религиозните мюсюлмански празници Хадж и Умра.

Компанията съобщи в изявление, че операциите й продължават и защитава интересите на своите клиенти и акционери.

Бакр бин Ладен

Братът на Осама Бин Ладен оглавява една от най-големите строителни компании в страната - Saudi Binladin Group.

Частната компания е основана от бащата на Бакр - Мохамед през 1931 г. Тя е построила едни от най-големите и забележителни проекти на кралството - от разширяването на Голямата джамия в Мека до летищата и Икономическия град на крал Абдула. Компанията има приходи от 3 млрд. долара през 2016 г., а собствеността е разделена на повече от 20 наследници.

Милиардери на свобода

Двама от четиримата най-богати саудитци (засега) остават на свобода: хотелският магнат Мохамед бин Иса Ал-Джабер, който притежава 8.3 млрд. долара и прекарва времето си в пътувания между Париж, Лондон, Виена и Джеда и принц Султан бин Мохамед Ал-Кабер, най-големият индивидуален акционер в хранителната компания Almarai Company, който притежава 4.7 млрд. долара.