Властта в Саудитска Арабия скоро ще се смени, а в най-висшите управляващи кръгове се разрази истинска буря. Бъдещият крал Мохамед бин Салман засили хватката си върху управлението, оглавявайки антикорупционна чистка, която арестува членове на кралското семейство, министри и инвеститори

По време на акцията са задържани общо 40 души, сред които 11 принцове, четирима министри и десетки бивши министри. Частното летище в Рияд беше затворено, а един от най-елитните хотели в столицата е използван като луксозен затвор за някои от високопоставените арестанти.

Сред арестуваните е и братовчедът на престолонаследника, милиардерът принц Ал-Уалид бин Талал, който е най-богатият саудитец и един от най-видните бизнесмени в кралството. Той е обвинен в пране на пари, даване на подкупи и изнудване на длъжностни лица. Прегрешението му най-вероятно е свързано с факта, че е син на реформатор и понякога си позволява да критикува политиката на управляващата династия.

Прочистването сред политическия и бизнес елит засегна и Националната гвардия - основната силова структура, гарантираща контрола над племената в кралството. Нейният ръководител принц Митеб бин Аблула беше задържан и заменен начело на ключовото силово звено от принц Халед бин Айяф.

Чистката започна още през уикенда, след като крал Салман издаде указ за създаването на антикорупционна комисия, ръководена от любимия му син - престолонаследника принц Мохамед бин Салман, чиято власт прогресивно се увеличава в последно време.

Снимка 319692

Източник: Arabian Business

принц Ал-Уалид бин Талал

На новия орган бяха предоставени широки разследващи правомощия, а той може и да издава заповеди за арест, да ограничава пътуванията и да конфискува активи. "Родината няма да просъществува, освен ако корупцията не бъде изкоренена и корумпираните не бъдат държани отговорни", гласи кралският указ.

Арестите са в отговор на "експлоатацията на някои от слабите души, които са поставили собствените си интереси над обществения интерес, за да се натрупат пари по незаконен начин", посочва държавният документ.

Задържаните са обвинени в корупция, злоупотреба с власт, пране на пари, даване на подкупи, подписване на фиктивни и незаконни договори. Те ще бъдат разследвани и съдени по общия ред и няма да получат специално отношение заради статута си.

Арестите са тълкувани като превантивна мярка на бъдещия владетел за премахване на мощни фигури, с цел да гарантира властта си, елиминирайки всякаква конкуренция. Събитията напомнят дворцовия преврат през юни, когато принц Мохамед бин Салман изгони своя по-голям братовчед Мохамед бин Найеф като наследник на трона и вътрешен министър.

През изминалата година новият престолонаследник се превърна в решаващ фактор за военната, външната, икономическата и социалната политика на кралството, причинявайки възмущение сред членове на династията Ал Сауд, разочаровани от неговото стремглаво издигане.

В името на промяната

Снимка 321989

Източник: Getty Images

Линията между публичните средства и кралските пари не винаги е ясна в Саудитска Арабия - абсолютна монархия, управлявана от ислямска система, в която повечето закони не са систематично кодифицирани и няма избран парламент. WikiLeaks описва огромните месечни стипендии, които получава всеки от хората с кралско потекло, както и различни схеми за печелене на пари, някои от които са използвани за финансиране на пищен начин на живот.

Целта на чистката е да премине отвъд корупцията и да премахне потенциалната опозиция срещу амбициозната програма за реформи на принц Мохамед. Идеите на принца са широко популярни сред процъфтяващото младежко население на страната, но срещат съпротива сред по-възрастните, свикнали с традициите на кралството за постепенна промяна и управление с консенсус.

Саудитска Арабия инвестира милиарди долари в развлекателни проекти

Най-богатата на петрол държава влага милиарди в развлечения

Рияд иска гражданите му да почиват в страната

Престолонаследникът въведе смели икономически реформи - намали държавните разходи в някои области, въведе нови данъци и подготвя голяма продажба на активи на държавния петролен гигант Saudi Aramco на международните пазари.

Той се опитва да наруши десетилетната консервативна традиция, като популяризира обществени развлечения и туристически атракции, стремейки се да привлече чуждестранни посетители. За целта Рияд ще вложи десетки милиарди долари в нови курорти и инфраструктура.

Проект за $500 000 000 000: Рияд прави индустриален мегаполис в три държави

Проект за $500 000 000 000: Рияд прави индустриален мегаполис в три държави

Саудитска Арабия продължава грандиозния план за цялостна промяна на икономиката си

Паралелно с това кралството ще инвестира 500 млрд. долара в създаването на иновативен индустриален мегаполис, който ще свързва Саудитска Арабия, Египет и Йордания. Всичко това е част от стратегическия му план Визия 2030, който трябва да модернизира икономиката на страната и да намали зависимостта й от петрола.

Политическите действия на принц Мохамед нарушават обичайния принцип на консенсуса, върху който се градят отношенията в монархическата династия.

Снимка 300225

Източник: архив ЕПА

"Вместо да изгражда съюзи, принц Мохамед разширява желязната си хватка към управляващото семейство, военните и Националната гвардия, за да контрира все по-широкото противопоставяне сред кралското семейство и военните на неговите реформи и войната с Йемен", посочва Джеймс Дорси, старши сътрудник в Сингапурското училище по международни изследвания.

Въпреки това интересите на династията Ал Сауд ще останат защитени. "Както крал Салман, така и наследникът Мохамед бин Салман са напълно отдадени на тях. Това, което искат да внушат и изглежда решително да изпълнят, е да модернизират начина на управление, не само за хоризонта на 2030, но и отвъд него", казва ученият Джоузеф Кечичиян.

Луксозен затвор

Снимка 321990

Източник: Ritz-Carlton Hotels

Други задържани са бившият министър на финансите Ибрахим ал-Асаф, член на борда на националния петролен гигант Saudi Aramco; отстраненият министър на икономиката Адел Факие, играл важна роля при изготвянето на реформите на принца; бившият губернатор на Рияд принц Турки бин Абдула и Халид ал-Тувайджири, оглавявал Кралския двор при покойния крал Абдула.

Много обикновени саудитци приветстваха репресиите като дългоочаквани. Хората в Twitter аплодираха арестуването на някои министри, като някои сравняваха събитията с "Нощта на дългите ножове", насилственото прочистване на политическите лидери, проведено от Хитлер в нацистка Германия през 1934 г.

Бакр бин Ладен, президент на голямата строителна компания Saudi Binladin construction group и Ал-Уалид ал-Ибрахим, собственик на телевизионната компания MBC - най-голямата спътникова телевизия в Близкия Изток, също бяха задържани.

Част от арестуваните са държани в луксозен затвор - разкошния хотел "Риц-Карлтън", който се намира в дипломатическия квартал на Рияд. Достъпът до хотела е ограничен поради съображения за сигурност. Само преди 10 дни хотелът и прилежащите му площи приеха международен бизнес форум, популяризиращ Саудитска Арабия като инвестиционна дестинация. В събитието взеха участие някои от онези, които сега са водени там за разпит.

Снимка 321993

Източник: Getty Images

Арестите следват репресивните мерки, предприети срещу политическите опоненти на управляващите в петролното кралство. Като част от тях през септември бяха задържали около 30 духовници, интелектуалци и активисти.

Милиардерът принц Ал-Уалид бин Талал, който е популярен международен инвеститор и един от най-богатите хора в кралството, понякога използваше известността си, за да критикува управляващата фамилия.

Баща му, принц Талал, се смята за един от най-активните поддръжници на реформата в управляващото семейство Ал Сауд, след като още преди десетилетия настоява за преминаване към конституционна монархия.