Най-голямата криптовалута в света Bitcoin повиши цената си и достигна 39 000 долара за първи път от средата на юни, предаде CNBC.

Според данни на CoinDesk криптовалутата се е търгувала на около 38 059 в неделя вечерта, което увеличение от близо 11%, спрямо ден по-рано.

От средата на април досега Bitcoin загуби около половината от стойността си. В четвъртък един bitcoin се е обменял срещу малко под 32 000 долара. За сравнение през април криптовалутата докосна връх от 64 000 долара, след новината, че Tesla може отново да започне да я приема като разплащателно средство.

Повишаването в цената на Bitcoin покачи и стойността на и други криптовалути. Етерът достигна стойност от над 2 299 долара или ръст от 5,9%. Като цяло пазарът на криптовалути увеличи стойността си с 114 милиарда долара в рамките на един ден, по данни на Coinmarketcap.com.

Сегашното покачването на цената на Bitcoin идва на фона на скорошния спад под 30 000 долара, след разпродажба на акции и опасения, че цената може да потъне още повече.

Bitcoin се провали в първия си тест срещу инфлацията

Bitcoin се провали в първия си тест срещу инфлацията

Поддръжниците на криптовалутата твърдяха, че тя ще защити инвеститорите от повишаващите се потребителски цени и намалената покупателна способност на фиатните валути

Шефът на Tesla Илън Мъск неотдавна заяви, че вероятно ще започне отново да приема биткойни като разплащателно средство. Само два месеца по-рано Tesla спря покупките на превозни средства чрез криптовалутата, заради опасенията относно "бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойн".

Междувременно през последните няколко месеца Китай засили рестрикциите срещу добива на криптовалути, на фона на опасенията за въглеродния отпечатък.