Цената на златото във вторник сутринта съвсем символично спада, като остава на нивото от предишното затваряне на сесията. Инвеститорите не правят резки движения в очакване на двудневното заседание на системата на Федералния резерв на САЩ.

Според данните от днешната търговията августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк поевтиняха с 0,02% или с 0,35 долара до 1865,45 долара за тройунция.

Цената на сребърните фючърси за юли спада с 0,98% до 27,775 долара за унция.

Търговците очакват двудневна среща на ръководителите на Федералния резерв на САЩ, която ще се проведе на 15-16 юни. Резултатите от нея могат да повлияят сериозно на финансите в страната и по света. И по-специално върху курса на долара, към който златото е чувствително: когато доларът поскъпне, благородният метал става по-малко достъпен, за инвеститорите, притежаващи друга валута и обратно.

"Преди срещата на Федералния резерв на САЩ златото се намира по-ниско от предходния си възходящ тренд, с по-ниска и най-ниска цена в краткосрочен план", каза пазарният стратег на IG Asia Pte Ип Дзюн Жон пред Bloomberg.