Курсът на американския долар в началото на валутната търговия в четвъртък показва слаба положителна динамика по отношение на еврото, паунда и японската йена.

Цената на златото се колебае около 10-годишните си пикови стойности на фона на многопосочните фактори и смесените сигнали от глобалната икономическа среда.

Общата валута днес сутринта се търгува спрямо американската по около $1,1404 за евро, в сравнение с $1,1411 за евро при приключването на предишната сесия.

Пазарните участници чакат резултатите от заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ), които ще бъдат обявени по-късно в четвъртък.

Вероятно регулаторът ще запази основната ставка на сегашното ниво и няма да внесе промени в програмата за количествено облекчаване, смятат експертите. В същото време ЕЦБ ще се опита да не разсее надеждата, че все още разполага с инструментите за подпомагане на икономиката.

На пазара днес за един долар струва 106,93 йени срещу 106,94 йени в края на вчерашната търговия. Стойността на единната европейска валута е 121,94 йени спрямо 122,02 йени в в сряда.

Британският фунт стерлинг в четвъртък се понижава до $1,2559 за паунд, в сравнение с $1,2588 за паунд при закриване на предишна сесия. Паундът днес струва 1,1012 евро при 1,1031 евро в сряда.

Доларният индекс ICE, който показва стойността на долара спрямо шест основни световни валути, е с 0,6% по-висок спрямо предходния ден. Показателят WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, добавя 0,11%.

Китайската валута се търгува спрямо американската на ниво 6,9954 юана за долар в сравнение с 6,,9889 юана за долар в сряда.

Цената на фючърсите на златото за август на борсата Comex в Ню Йорк спадна с 0,15%, или $2,65, до $ 1811,15 за тройунция, докато по-рано в хода на търговията се повишаваше. Септемврийските фючърси за среброто поевтиняха с 0,55% до $19,652 за унция.

Пандемията остава един от основните рискове на пазарите. Броят на инфекциите продължава да расте, заплашвайки възстановяването на световната икономика.

Нов кръг от напрежение между САЩ и Китай също подкрепя търсенето на надеждни активи като златото. В сряда САЩ наложиха визови ограничения на служители на китайски технологични компании, включително Huawei, за участие в "нарушаването на правата на човека". По-късно Белият дом обяви, че САЩ ще предприемат действия през следващите седмици във връзка с китайските приложения на TikTok, WeChat и други.

В същото време статистиката от Китай свидетелства за възстановяването на втората по големина световна икономика. Растежът на БВП през второто тримесечие на годишна база е 3,2% вместо очакваните 2,5%. Промишлеността през юни нарасна с 4,8%, въпреки че се очакваше ръст от 4.7%. В същото време продажбите на дребно през юни неочаквано намаляват с 1,8%, въпреки че се очакваше ръст от 0,3%.

Данните за Китай се оказаха смесени, а високата цена на златото отразява опасенията на някои инвеститори за икономическия растеж през останалата част от годината, цитира Reuters анализаторът на CMC Markets Майкъл Маккарти.