Златото поевтинява в понеделник сутринта на фона на нарастващата доходност на американските държавни облигации (US Treasuries) и статистиката за икономиката на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:35 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $10,7, или с 0,54%, до $1958,90 за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се продават по 1943,48 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време юлските фючърси за среброто поевтиняват с 0,63% до 23,598 долара за унция. По-рано сутринта цената на сребристия метал леко се повиши.

Пазарите продължават да оценяват данните за американската икономика от петък. Безработицата в страната през май се е повишила до 3,7% от нивото през април от 3,4%, анализаторите очакваха показател от 3,5%. Но броят на заетите в неселскостопанските сектори на икономиката на САЩ се е увеличил с 339 000 души, при очакван ръст от 190 000.

В допълнение, спадът на котировките на златото се улеснява от ръста на доходността на американските държавни облигации. Доходността на десетгодишните държавни облигации (US Treasuries) нараства до 3,727% от нивото на последното затваряне при 3,694%. Държавните облигации на САЩ са алтернатива на златото като актив "сигурни инвестиции", така че техните котировки като правило имат противоположна динамика.

"Нарастването на работните места в САЩ предизвика нов тласък в доходността на облигациите и затвърди мнението на Фед, че една устойчива икономика е по-вероятно ще доведе само до пропускане повишаване на лихвите през юни, отколкото дълга пауза", каза Шон Калоу, старши валутен стратег в Westpac Banking Corp.