Цената на златото уверено се повишава във вторник сутринта, става ясно от данните за днешната търговията. Отслабването на щатската валута подкрепя котировките на скъпоценния метал, пазарите очакват статистика за икономиката на САЩ.

Към 9:35 часа българско време цената на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се повиши с 11,40 долара, или с 0,65%, до 1766,70 долара за тройунция.

На спот пазара жътите кюлчета се търгуват по 1752,89 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на декемврийските фючърси за среброто в същото време се покачи с 2,01% до 21,335 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) днес сутринта се понижи с 0,5%, до 106,15 пункта. Обезценяването на долара прави златото по-достъпно за закупуване от инвеститори, притежаващи други валути.

Важно събитие за седмицата е статистиката за БВП на САЩ, която ще бъде публикувана в сряда. Анализаторите смятат, че оценката за икономическия растеж на страната ще бъде подобрена до 2,7% на годишна база (ако БВП расте със същия темп в продължение на четири последователни тримесечия), като първата оценка предполага растеж от 2,6%. През второто тримесечие БВП на САЩ спадна с 0,6% на годишна база.

Тези данни може да подскажат бъдещата парично-кредитна политика на Федералния резерв на САЩ. Регулаторът може отново да повиши базовата лихвена ставката на заседанието си през декември. Според CME Group 68% от експертите прогнозират забавяне на темпа на нарастване - до 50 базисни пункта (до 4,25 - 4,5%) след четири повишения от 75 базисни пункта.

Златото е чувствително към сигналите от Фед, които се отразяват върху курса на долара и от там върху търсенето и цената на скъпоценния метал.