През декември, когато светът следеше трескаво новините около новия вариант на коронавируса, Германският институт за икономически изследвания съживи вековна идея за справянето с неравенството, разказва Deutsche Welle.

Идеята зад универсалното базово наследство, или Grunderbe на германски, е проста. Всеки германец ще получи по €20 хил., когато навърши 18-годишна възраст. Парите могат да бъдат използвани за образование, вноска за жилище или за бизнес — и за нищо друго.

"Ако искаме наистина да създадем просперитет за всички, ще трябва да намалим неравенството чрез преразпределяне; като дадем на половината от населението, което не притежава активи, универсално наследство", казва данъчният експерт на германския тинк танк Щефан Бах.

Около 750 хил. души в страната навършват пълнолетие ежегодно, което означава, че мярката ще струва на правителството около €22,6 млрд. годишно. Тя може да бъде финансирана чрез повишение на данък наследство или чрез въвеждането на налог за ултрабогатите.

10% притежават 67% от богатството

В сравнение с други държави, в които доходите са разпределени по подобен начин, богатството в Германия е изключително концентрирано, според институцията. Най-богатите 10 процента от германците притежават две трети от общото богатство (изчислява се, че става въпрос за €12 трлн. активи); най-богатият 1 процент притежава една трета, а най-заможните 0,1 процента — една пета.

Междувременно по-бедната половина от германците нямат почти никакви активи — те притежават едва 1,3 процента от общото богатство в страната. И не получават почти нищо, когато членовете на семейството им умират.

Бах изчислява, че идеята ще намали коефициентът на Джини, който мерки неравенството в съотношението между богатство и доходи, с 5-7 процента. И ще повиши богатството на по-бедната половина с между 59 процента и 94 процента.

Идеята бе предложена наскоро и във Великобритания.

Първоначално тя се ражда през далечната 1797 г. Планът на родения във Великобритания американски активист Томас Пейн. Тогава той предлага всеки мъж или жена да получат по £15 (£1 339, €1 179 днешни пари) при достигане на 21-годишна възраст. А парите да дойдат от данъци върху богатите.