Банките у нас са получили над 50 000 заявки за разсрочване на кредити, като 25 000 от тях са били одобрени досега. Това потвърди управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю пред bTV. По неговите думи може да се очаква, че техният брой ще се увеличи, тъй като остават още почти два месеца за подаване на подобни заявления.  

Що се отнася на това доколко финансовите институции у нас са подготвени за настоящата ситуация, предизвикана от епидемията от коронавируса, гуверньорът уверява, че те са стабилни. "Нашите банки са готови за кризата", посочва той и добавя, че генезисът на финансовата криза през 2008 година и сегашната е различен. Все пак той предупреждава, че настоящата такава може да е по-дълбока от тази преди десетилетие.

Петър Андронов: 25 000 кредита са под мораториум само в рамките на 10 дни

Петър Андронов: 25 000 кредита са под мораториум само в рамките на 10 дни

Това е "съществена" част от потребителските и ипотечните кредити, смята банкерът

"Всички икономически последствия зависят от това колко бързо ще отворят икономиките. Колкото по-бързо се случи това, толкова по-малки ще бъдат икономическите последствия за хората", казва Радев.

По отношение на темата за споразумението с Европейската централна банка (ЕЦБ) за отпускане на суап линия в размер на 2 милиарда евро за България, управителят на БНБ посочи, че всички действия, свързани с нея, са координирани с правителството. Радев добавя, че този инструмент е част от пакета мерки на БНБ.

Гуверньорът добавя, че правителството от своя страна ще търси финансиране от международните пазари, след като преди дни беше отказана емисия от държавни ценни книжа.

И без ERM II БНБ може да получи суап линия от ЕЦБ

И без ERM II БНБ може да получи суап линия от ЕЦБ

Димитър Радев поясни, че чрез въпросната сделка с ЕЦБ България е за гаранция на лева срещу еврото, като в същото време тя няма да засегне валутните резерви на БНБ. "Това е израз на доверие към България и БНБ. Това идентифицира страната като такава с добра финансова репутация", смята той.

По отношение на това дали тази операция е свързана с кандидатстването на страната ни в Еврозоната, гуверньорът посочва, че юридически погледнато тя няма подобна тежест, но съдържателно - да. "В съобщението на ЕЦБ има два важни момента. Суаповото споразумение ще остане в сила толкова дълго, колкото е необходимо. Не става въпрос за еднократно, а за стратегическо сътрудничество - нещо, което много централни банки се стремят, но малцина постигат", казва той и допълва:

"България се подготвя да участва във валутния механизъм, което е важна предпоставка за влизане в Еврозоната. Това е контекстът, в който тази суапова линия се осъществява".

Как се промениха условията на банките за отпускането на нови кредити?

Как се промениха условията на банките за отпускането на нови кредити?

Някои сектори на икономиката в момента трудно могат да вземат заем

По отношение на влизането на България в чакалнята на Еврозоната и появилите се съмнения дали това ще се случи в срок, Димитър Радев заяви, че всеки, който има колебания по темата, може да прочете съобщението на ЕЦБ. Според него "България се подготвя да участва във валутния механизъм като предпоставка за присъединяването й в Еврозоната".

"Готови сме да влезем в чакалнята на Еврозоната и това показва много важно развитие през последния месец с ясен, силен и политически ангажимент от правителството по темата", подчерта Радев.

Шефът на БНБ очаква развитие за България по кандидатстването на страната за влизане в Еврозоната до 3 месеца. Според него няма възможност и е изключено българският лев да се обезцени преди влизането в Еврозоната.