В поредния епизод на подкаста "Силата на инвестициите" на Infostock.bg на гости e доцент д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в Първа Инвестиционна Банка. Разговорът е за златото и останалите благородни метали.

Какво да очакваме от благородните метали, как да инвестираме в тях.

Ето какво каза д-р Валентина Григорова-Генчева:

През тази година и по-точно през май, златото отбеляза отново един своеобразен връх в ценовите си нива - 2036 долара за унция. Отново бе минато символичното препятствие от 2000 долара. Това вече се случва за трети път от пандемията насам. Само за сревнение нивата на търговия през 2011 - 2012 година бяха около 1700 долара (при пиковите стойности на метала). Тоест за около 10 години благородният метал тества съвсем нови, значително по-високи нива - нещо напълно типично за поведението му в моменти на кризи и във време на съмнения за инвеститорите къде да влагат финансовите си авоари.

Златото се търгува в диапазано 1800 - 2000 долара напоследък. Със сигурност достигането на ниво от 1900 долара и стабилизирането му там, както и задържането над това ниво, ще помогне на златото да атакува още по-високи нива. Не случайно много анализатори смятат, че нива от 2100 долара за унция са напълно възможни още в обозримото бъдеще - до края на тази календарна година.

Видяхме острото влияние на геополитическото напрежение - примерно конфликта Израел-Хамас, започването на сухопътната операция, да водят до едно стабилно повишаване на цените на метала, независимо от силния щатски долар в момента. Обикновено корелацията е силен долар/ниско злато. Това въобще не се изпълнява и инвеститорските страхове са значително по-силни фактори в момента.

Покупките от централните банки останаха стабилен фактор през тази година, ако изключим някои продажби от страна на турската централна банка в края на миналата и началото на тази година. Всички останали сделки бяха по-скоро за придобиване на злато. Със сериозни покупки се отличиха китайската народна банка, Полша, Казахстан, Киргистан, Унгария, Сърбия и редица други държави.

Споразумението централните банки да не продават злато продължава да се спазва, въпреки че формално не е подписвано. И обратното - централните банки продължават да повишават златните си резерви. От много сериозно значение са и първите белези за икономическо възстановяване на Китай и те веднага се маркират със зелена светлина в златните инвестиции, които само от началото на годината са нараснали със 7%. Търсенето на злато се увеличава, защото инвеститорите имат много свободни средства.

Забелязват се някои белези на рецесия, но въпреки данните за щатската икономика, за безработицата, нямаме ярки и ясни прояви до момента. По-скоро можем да говорим за проблеми в сферата на услугите, във въздухоплаването, в авиоиндустрията, в производството на автомобили, в различни сектори на индустрията. Не е изключено още в първото тримесечие на 2024-та година да имаме подобни марки, защото и Фед, и ЕЦБ остават внимателни към отпускане на мерките към инфлацията. Ако това е един от основните индикатори дали има или няма рецесия, нивото, което е обявено от щатското правителство за 2026 г. - за 2% инфлация, далеч не е постигнато, тя е почти двойна - около 3.7%. Да не говорим за Европа и другите страни по света. Затова и световната банка и Фед, и ЕЦБ апелират към правителствата да са изключително внимателни в отпускането на антикризисните и антиинфлационните мерки.

Със сигурност инфлацията ще е значително по-мека и умерена, както и рецесия, ако настъпи, в сравнение с 2008-ма година, но има един нов изключително важен фактор, с който трябва да се съобразим - изкуствения интелект. Ние говорим за него като за фактор, който подпомага живота и автоматизира процесите, но той крие и една потенциална опасност, която е безпрецедентна в човешката история, защото досега не сме ползвали подобен феномен. А именно - огромни финансови компании, като JPM, Morgan Stanley, Goldman Sachs и др. започват внедряването и то с много бързи темпове на изкуствения интелект в една много чувствителна сфера - вземането на инвестиционни решения и даване на финансови съвети. И ако това се извършва автоматично на база на платформи, крие се опасност от разнородни в типажа си клиенти и инвеститори да получат едни и същи съвети. Да се получи сложна или сериозна системна грешка. Това може да доведе до безпрецедентна криза, а защо не - до наченки на рецесия. Продължавам да съм оптимист, че ако настъпи рецесия, ние сме предупредени, взети са мерки, така че би трябвало тя да не е с размерите на кризата от 2008-ма година.

Поне за момента индикациите са, че високите лихви ще останат на тези нива. Няма да има рязък спад. Очевидно тяхното въздействие влияе върху икономиките на всички страни. Проблемът тук е по-скоро за малките и средните компании, които, ползвайки по-скъп ресурс за своята дейност, рискуват да имат сериозни проблеми, както и за рефинансирането на сега ползваните кредити. От друга страна, запазването на тези високи нива въздейства на инфлацията и я задържа на нивата на които е, не я прави неконтрулируема. Всички изказвания напоследък са, че ще се стремим да управляваме лихвите изключително внимателно. Тоест да няма резки движения. Защото се видя, че всички популистки изказвания - че лихвите ще паднат, че трябва да се отпусне икономиката, - доведоха до падане вече на едно правителство във Великобритания и до загуба на едни избори в Полша. Тоест и политиците, и икономистите трябва да са много внимателни при вземане на такива решения с пряко въздействие върху икономиката.

Щатският долар в момента е на стабилно високи нива. Това се определя и от огромния престиж и ролята на САЩ в съдбините на света. В момента ако можем да говорим за три големи сили на геополитическата карта - това са САЩ, Китай и Русия. Всички дипломатически совалки са между тези три държави и това ще остане така поне през следващата година. Така че нивата на долара ще бъдат неизменно високи. Доказателство за това са, че спадовете бяха твърде краткосрочни в колебанията на щатския долар и не повлияха пряко и силно на нивата на златото. По-скоро златото върви по своя собствена крива. Този пъти ножицата злато/щатски долар не се разтвори по начин, който познаваме отпреди. Златото започва да играе ролята на много по-сериозна котва за инвестиционните портфейли, добавяйки и известна доходност. Но силният долар влияе на американските държавни ценни книжа, които носят в момента много висока доходност и не случайно много хора се ориентираха към тях, включително и от Китай. Така че перспективата е за стабилен долар. Може да очакваме известни сътресения около изборите в САЩ, но всички движения са меки и плавни и в къси диапазони.

Златото вече има конкуренти за функцията "защита от инфлация". Един от тях вече са криптовалутите. Но златото продължава да е стабилен елемент за инвестиционните портфейли по време на инфлация. Като доказателство е простият факт на печалбите, реализирани от злато. За последните пет години те са 75% в евро. За една година - 14%. Тоест много над официалните данни за инфлацията. Естествено за различните валути тази печалба е по-голяма. Като например за японската йена. Там златото е много по-сериозна котва за инвеститорите в йени, заради проблемите на централната банка. Дори в Европа златото дава изключително добра доходност. Да не споменаваме за 20 годишен период, където възвръщаемостта от злато е 476%. Тоест златото продължава да е дългосрочен финансов инструмент, който влияе обратно-пропорционално на инфлацията.

Среброто е сред любимите активи на много инвеститори. Не винаги под формата на физическо сребро, но и на други финансови инструменти, базирани на него. Проблемът е, че съотношението злато/сребро е изключително високо в момента. Обикновено съотношението е било по-ниско. В момента разликите в цените са много големи. Но среброто много пъти в човешката история е поднасяло сериозни изненади, включително поскъпвания от 4 долара до 18 долара, от 20 долара на 44 долара... Двойно, тройно, четворно... Никак не е изключено както през идната година, така и през следващите години да видим подобна изненада от страна на среброто, защото то в момента остава сравнително подценено.

Интересът на инвеститорите не е само поради ниската цена на среброто, но и заради натоварването му с данък добавена стойност. Когато сложите на цена на метал 20% ДДС, той започва да губи своята атрактивност. Това важи и за платината, и за паладия. Не е изключено при покачване на цената на среброто този фактор да бъде пренебрегнат. Инвестициите да се увеличат, а с тях и цената. Само за сравнение, през 2011 година среброто се търгуваше при 44 щатски долара, докато в момента се търгува при нива от 23 щатски долара. Не е изключено среброто да догони отново и дори да мине тези високи нива.

Интересно е да спомена и какви са постиженията на среброто. За последните пет години то е поскъпнало със 70%, при 76% за златото, а за изминалата - близо 12%, при 14% за златото. Естествено интересът към среброто може да дойде и от "зелената енергия", защото той е основен метал, използван при соларните панели. И ако започваме с такива темпове и продължаваме да развиваме тази енергия, със сигурност ще имаме недостиг на сребро в Китай. Знаем, че Китай работи по разработването на нови метали, които да изместят среброто, но засега нямаме явен видим успех в тази сфера. Така че среброто може да бъде изчерпано в следващите две-три десетилетия, което би трябвало да доведе до поскъпване на метала. Има много потенциал за изненади от белия благороден метал.

При паладия ситуацията е много интересна, защото огромна част от добива му - около 70% - идва от Русия. И поради санкциите в момента имаме блокиране на тази индустрия. Има добити количества, но и той има многостранно приложение в различни технологии - в космическата и бижутерската индустрия. И там можем да видим по-високи ценови нива през следващата година и в обозримото бъдеще до около 2026-та година.

Нумизматиката както винаги се държи изключително добре в момент на криза и очакване на рецесия, при висока инфлация. Има огромен инвеститорски интерес. Тук говорим и за така наречената полу-номизматика и много популярните в България монети като "Британски суверен", монети "Наполеон", които хората познават и инвестират от столетие и които продължават да са атрактивни. Те са изключително търсени, с много добри ценови нива. Става въпрос и говоря за автентични монети с историческа допълнителна нумизматична стойност, сечени през 19-ти век, а не за съвременни пренасечки, каквито имаме в случая с австро-унгарските инвестиционни монети - дукати, флурини.

Но още по-интересна е ситуацията с добавяне на реална нумизматика - антични, средновековни монети в инвестиционните портфейли. Последните каталози на аукционните къщи са реализирани за една златна римска монета с ценови нива от 500 000 швейцарски франка и нагоре. Един малък метален къс, без значение дали е злато или сребро, може да съхрани в себе си половин милион. Това е прекрасна възможност да бъдат защитени и стабилизирани инвеститорските портфейли. Редица изследвания сочат, че добавянето само на 15% нумизматика в един портфейл, може да доведе до повишаване на доходността с 4% - 5%, понякога до 8%, в зависимост от класа монети. Изключително редките монети, могат да доведат до по-висока доходност, по-съвременните - до малко по-ниски печалби, но отново са една сериозна добавка за възможностите за печалба за инвеститорите. Тук е нужен сериозен консултант, защото не винаги най-скъпите монети могат да донесат най-висока доходност.

Винаги съветвам, който има възможност, наред с акции облигации да внесе и малко физически елемент под формата на кюлчета или монети, защото това води до по-висока доходност.

Дори през последните дни при всяко геополитическо напрежение виждаме, че криптовалутите регистрират връх. Тоест има сериозни транзакции. Има пик в интереса към криптовалутите. Несъмнено това е бъдещето, независимо дали ни харесва или не. Но когато говорим за финанси, прекалената свобода може да доведе до неконтролируем хаос и от там, по подобие на античността, до апокалипсис. Ако може да бъде внесен контрол при криптовалутите, това би било прекрасно. Редица държави ги приемат, започват да въвеждат свои криптовалути. Но аз лично бих предпочела да има контрол в тази сфера. По някакъв начин да се предотврати изчезване на изобретатели на криптовалути и платформи, което води до сериозни загуби за инвеститорите.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на злато и други активи на финансовите пазари.