Ужасният опит от 30-те години трябва да ни напомня, че търговските и валутните войни вървят заедно и ръка за ръка, като "кон и карета". Сега, когато администрацията на американския президент Доналд Тръмп изпълнява изцяло протекционистичната си програма "Америка на първо място", въпрос на време е избухването на валутен конфликт, според пазарни наблюдатели.

А пълномащабна валутна война не е имало от доста време, въпреки че светът се приближи към такава след финансовата криза от 2008 г., когато тогавашният бразилски финансов министър Гуидо Мантега използва термина, за да опише извънредно ниските лихвени проценти на САЩ.

След САЩ, Япония и Европа, като че ли възприеха подобни стратегии за насърчаване на износа, а обезценяването на валутния курс се превърна незабелязано в център на икономическото възстановяване на развитите икономики.

По подобен начин, след 2012 г., кризата с еврото започна да изглежда по-управляема, едва след като еврото започна да се обезценява спрямо долара. Както много икономисти в Обединеното кралство вече посочиха, гъвкавият валутен курс даде на Великобритания, уникално ефективен инструмент за управление на шоковете.

Във всеки случай валутните опасения след кризата скоро изчезнаха, което се дължеше главно на едновременното преследване на количествени облекчения от страна на водещите централни банки по целия свят. Или никой не наблягаше на това, защото всички го правеха.

Първата потенциална валутна война на 21-ви век отстъпи място на нерешително и крехко примирие. Но ако някоя голяма икономика приеме протекционизъм, за да спечели предимство пред другите, въпросът относно валутите отново ще се върне на преден план.

Първите признаци са вече налице. Доналд Тръмп заяви в началото на юли, че Китай и Европа манипулират валутите си в своя полза и стимулират икономиките си, за да се конкурират по-добре със САЩ.

"Китай и Европа играят голямата игра на манипулация на валутите си и помпат пари в системата си, за да се конкурират със САЩ. Вашингтон трябва да действа по същия начин", заяви в Twitter американският президент.

"Ние ще трябва да направим като тях или да продължим да бъдем глупаците, които седят и учтиво гледат как другите страни продължават да играят игрите си, както го правят от много години", добави Тръмп.

В крайна сметка, в ръцете на политиците, националните валути са очевидно икономическо оръжие. Ето защо 44-те страни, участвали в конференцията от Бретон Уудс през 1944 г., се споразумяха за рамка, която да осигури стабилни обменни курсове. САЩ заеха доминираща позиция в преговорите и се ангажираха да създадат открит международен ред без тарифи и търговски войни. За всяка друга страна не съществуваше реален избор, освен да установи валутен курс, който би й позволил да поддържа приблизително балансирана външна сметка.

Оттогава заплахата за търговска война, винаги е предполагала връщането на валутните дебати, в даден момент. В днешния нарастващ конфликт беше неизбежно Тръмп в крайна сметка да не съсредоточи вниманието си към паричната политика на другите страни.

Той отдавна обвинява Китай, че умишлено подценява своята валута. И в отговор на неотдавнашното обявяване от страна на президента на Европейската централна банка Марио Драги, за нов кръг от монетарни стимули, Тръмп написа: "Те са се измъквали с това от години, заедно с Китай и други страни."

Както и през 30-те години на миналия век, валутната война е привлекателна за онези, които разглеждат геополитиката като игра с "нулев резултат". Нападките на Тръмп към ЕЦБ са отчасти свързани с търговията, но те също са предназначени да забият клин между държавите-членки на ЕС.

Според Тръмп в основата на поддържания нисък курс на еврото, спрямо долара, стои Германия. По мнение на щатския президент, Германия поддържа политика на меркантилизъм, за да облагодетелства собствените си износители. Това въпреки, че ролята на САЩ от Бретън Уудс е била насочена към това да се предотврати мертантилизма и съпътстващите го валутни девалвации.

Все пак, по мнението на Джон Мейнард Кейнс, един от архитектите на Бретън Уудс, следвоенното споразумение трябваше да отиде много по-далеч, като се включат институционални проверки и се наказват държавите с големи излишъци, или дефицити. Санкционирането на търговските дисбаланси щеше да върви ръка за ръка с плана му за нова глобална парична система, която трябваше да се основава на универсална синтетична валута, наречена "bancor" (френска дума за злато, създадено от банка).

Както Драги посочи в речта си, която привлече гнева на Тръмп, еврото първоначално беше формулирано като механизъм за премахване на конкурентните девалвации.

Но сега, новите технологии донесоха възможността светът да достигне до първата си глобална валута. А благодарение на технологиите, има възможност тази валута да не е под влиянието и манипулирането на нито едно правителство.

Големите надежди, станаха реалност миналия месец, когато най-голямата световна социална мрежа, в лицето на Facebook, обяви плановете си за цифрова монета под името "Libra". Тя ще бъде обвързана с кошница с валути, издадени от правителството. Според Facebook инициативата е предназначена да достигне до най-бедните хора в света, включително много от 1.7-те милиарда души по света без банкова сметка.

Широката потребителска база ще е от съществено значение, за да се гарантира, че Libra ще служи предимно като средство за обмен, а не като средство за финансови спекулации. Това го прави антитеза на първото поколение блокчейн валути, като биткойн.

Разбира се, преобладаващо негативната реакция към обявената валута в известна степен е обезкуражаваща. И все пак, ако алтернативната валута се основава на многобройни активи, тя не би била толкова дестабилизираща, колкото твърдят критиците.

Всичко, което трябва да знаете за Libra

Facebook води консорциум, създаващ новата цифрова валута. Членове на този консорциум включват имената на платежни компании, като Visaq Stripe, PayPal и Mercado Pago, които ще помогнат на търговците да приемат новата дигитална валута. На борда на консорциума са и технологични компании, като eBay, Lyft, Uber, Spotify, които ще съдействат за разпространението и популяризирането й.

Според запознати Libra може да се очаква да се появи през първата половина на следващата година. Целта е разработчиците да саздават услуга за потребителите, с помощта на която ще могат да се изпращат пари по целия свят лесно и безплатно със същото удобство, като изпращане на снимка, или съобщение.

Валутата няма да се управлява от Facebook, а от неправителствена организация, подкрепяна от редица компании и организации. За разлика от биткойна и останалите криптовалути, които могат да бъдат изключително нестабилни и спекулативни, Libra ще бъде подкрепена от сравнително стабилни държавни пари.

Фактът, че кодът на валутата е отворен, ще означава, че всеки може да изгради услуга, или приложение, което да я използва. Потребителите няма да си взаимодействат с асоциацията на Libra, но ще си взаимодействат само с валутата, чрез цифров портфейл, или оператор.

За всички, които нямат възможност да купуват цифрово новата валута, това ще е възможно с кредитна карта, или дигитален акаунт.

Кой участва в тази цифрова валута?

Към Facebook ще се присъединят още 27 фирми и организации основатели, като целта е да бъдат включени най-малко 100 компании, които да стартират с приемането на новата цифрова валута през следващата година. Всеки от членовете ще управлява един от възлите, или местата, където се валидират транзакциите, включващи Libra.

Идеята е криптовалутата да включва масово участие на големи и надеждни сред инвеститорите компании, които да дадат шанс тя да навлезе масово в употреба. Компаниите влизащи в този списък, ще трябва да инвестират минимум 10 милиона долара за финансиране на оперативните разходи.