Биткойн за пръв път в историята нарасна над 50 хил. долара за койн във вторник, надграждайки ралито, движено от признаци, че най-голямата криптовалута в света придобива признание сред основните инвеститори.

Така ръстът на криптовалутата е за деня е от 3,3%. Досега тя се е покачила с около 72%, а по-голямата част от растежа ѝ се дължи на факта, че производителят на електромобили Tesla обяви, че е купил биткойн за 1,5 милиарда долара и че ще приема валутата като плащане.

Но Tesla е само последната от поредицата големи компании, които използват биткойн, като сферите, в които останалите оперират, се простират от финанси до дилърските бюра на Wall Street, тъй като американски фирми и традиционни мениджъри на пари започнаха да купуват криптовалутата.

"Неотдавнашните пазарни условия и събития както в криптопространството, така и във финансовия свят, създадоха такова движение на цените", каза Джейкъб Сканинг от крипто хедж фонда ARK36. "Въпреки това бих искал да предложа малко предпазливост: докато дългосрочната ми перспектива е възходяща, мащабните колебания на цените по този начин се очакват. Биткойн все още е изключително нестабилен."

Устремът през 2021 г. от инвеститори на дребно и институции идва на фона на растеж от 300% през миналата година, тъй като инвеститорите търсят алтернативи на долара заради лихвените проценти от 0% на Федералния резерв на САЩ. Само пет години по-рано биткойн се търгуваше на няколкостотин долара.