Светът е изправен пред нова заплаха, която според някои анализатори много наподобява на случилото се с Lehman Brothers, което даде старт на една от най-големите световни финансови кризи.

Става въпрос за фалита на ориентираната към технологични стартъпи Silicon Valley Bank.

Федералните регулатори казаха, че вложителите в Silicon Valley Bank или SVB ще имат достъп до всички депозити, след като поеха контрол над банката.

Получи се "верижна реакция" и други банки също изпаднаха в затруднение, като например базираната в Ню Йорк Signature Bank, която също бе затворена в неделя.

Федералният резерв също така обяви нова програма за спешни заеми, която според него ще помогне да се гарантира, че банките имат способността да посрещнат нуждите на всичките си вложители.

"Американският народ и американският бизнес могат да имат увереност, че техните банкови депозити ще бъдат там, когато имат нужда от тях", каза президентът Джо Байдън в свое изявление тези дни.

"Аз съм твърдо решен да държа хората отговорни за тази бъркотия напълно отговорни и да продължим усилията си да засилим надзора и регулирането на по-големите банки, така че да не сме отново в това положение", каза той, добавяйки, че ще даде допълнителни коментари най-скоро.

Швейцарската национална банка ще помогне на „потъващата“ крупна банка Credit Suisse

Швейцарската национална банка ще помогне на „потъващата“ крупна банка Credit Suisse

Вчера най-големият инвеститор във втората по големина швейцарска банка отказа да й предостави ликвидност, и акциите й се сринаха с над 24%

Всъщност, един от последните експерти, който направи аналог със случилото се преди 15 години, бе известният автор на финансовия бестселър "Богат татко, беден татко" - Робърт Кийосаки.

Анализаторът и инвеститор от Уолстрийт, който предвиди краха на Lehman Brothers през 2008 г., разкри коя банка според него ще изпадне в неплатежоспособност следваща на фона на ударните вълни от затварянето на Silicon Valley Bank (SVB).

"Проблемът е пазарът на облигации, което бе в основата на моята прогноза, когато предупредих за Lehman Brothers преди години и мисля, че следващата банка, която ще отиде по същия път, е Credit Suisse", каза съоснователят на Rich Dad Company Робърт Кийосаки в "Cavuto: Coast to Coast", "защото пазарът на облигации се срива."

Само дни след като SVB, базираната в Калифорния банка, използвана предимно от компании от технологичната индустрия и стартиращи фирми, обяви фалит, базираната в Ню Йорк Signature Bank обяви, че ще затвори, за да защити потребителите и финансовата система.

Подобно на SVB, Signature Bank беше популярна сред крипто компаниите. Институцията предоставяше депозитни услуги за цифровите активи на своите клиенти, но не отпускаше заеми, обезпечени от тях. Съобщението за закриването дойде в съвместно изявление от САЩ.

Министерството на финансите, Федералният резерв и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC). Регулаторите казаха, че клиентите на SVB ще имат достъп до парите си от понеделник без никакви разходи за американския данъкоплатец.

Подобни средства скоро ще бъдат предоставени на клиентите на Signature Bank, твърдят още регулаторите. Кийосаки допълнително обясни как пазарът на облигации - "най-големият проблем" на икономиката - ще постави САЩ в "сериозни проблеми", тъй като очаква американският долар да отслабне.

"Щатският долар губи своята хомогенност в света в момента. Така че, те ще печатат все повече и повече от това", каза експертът, докато вдигаше доларова банкнота, "опитвайки се да предпази това нещо от потъване".

Нов срив на акциите на швейцарската Credit Suisse, след отказа на най-големия й инвеститор да я подпомогне

Нов срив на акциите на втората по големина швейцарска банка, след отказа на най-големия й инвеститор да я подпомогне

Това доведе до нова вълна от продажби на акции на банки в Европа

Той изрази допълнителна загриженост относно пенсионните планове и индивидуалните пенсионни сметки (IRA) в настоящата пазарна среда, като добави, че американският данъкоплатец ще бъде най-силно засегнат от спасяването на банките.

"Моето поколение, бумърите, ние се опитваме да се пенсионираме. Така че това е перфектната буря в много отношения", каза Кийосаки. "Както казах, отново, мисля, че Фед и FDIC сигнализираха, че ще отпечатат отново, което прави акциите добри. Но тази малка сребърна монета тук все още е най-добрата, струва 35 долара, така че смятам, че всеки може да си позволи 35 долара и съм загрижен за Credit Suisse."

На фона на хиперинфлацията и печатането на повече пари, Кийосаки посъветва да се проучат или купуват инвестиции в сребро и злато по време на нестабилен пазар.

"Фед и FDIC сигнализират за хиперинфлация, което прави златото и среброто още по-добри, защото това нещо тук е боклук. Те ще разпространяват все повече и повече от тези фалшиви пари и това е, което Фед и FDIC сигнализират: ние ще отпечатам възможно най-много от това, за да предотвратим ускоряването на срива. Но те са хората, които го причиняват", каза пазарният експерт.

В "Сутрин с Мария" авторът на бестселъри и основател на The Bear Traps Report Лари Макдоналд предупреди за приликите между колапса на SVB и Lehman Brothers, който Кийосаки първоначално прогнозира.

"И това, което видях вътре в Lehman и това, което току-що научихме през уикенда относно начина, по който тази банка се управляваше", продължи експертът, "това е просто смразяваща кръвта безотговорност и Фед го активира. И тогава, когато вдигнаха лихвите по-високо , те по същество просто взривяват тези лоши актьори."

Системните рискове за Credit Suisse са сериозни

Акциите на Credit Suisse в понеделник достигнаха ново рекордно дъно, падайки с цели 15%, тъй като инвеститорите продължиха да налагат удари върху акциите на швейцарския банков гигант след колапса на банките в САЩ.

Докато SVB Financial and Signature Bank се сринаха в резултат на спада в технологичния и крипто секторите, тъй като лихвените проценти се повишават, трудностите на Credit Suisse са причинени от самата нея.

11 американски банки "наливат" общо $30 милиарда в проблемната First Republic Bank

11 американски банки "наливат" общо $30 милиарда в проблемната First Republic Bank

Банката има проблеми с ликвидността

Credit Suisse губи пари за пет поредни тримесечия и каза, че очаква да отчете загуба преди данъци тази година. Тя претърпява голяма трансформация, след като загуби милиарди, отпускайки заеми на семейния офис на Archegos и трябваше да замрази средства на стойност 10 милиарда долара, свързани с Greensil Capital.

Богатите клиенти са изтеглили около 100 милиарда долара от Credit Suisse през четвъртото тримесечие на миналата година.

Според FactSet акциите на Credit Suisse се търгуват на 0,2 приблизителна материална балансова стойност за 2023 г. За сравнение конкурентът UBS се търгува при 1,2 пъти по-висока от очакваната материална балансова стойност за 2023 г.

Credit Suisse не беше единствената европейска банка, чиито акции се понижиха: Commerzbank загуби близо 11% от стойността си, Banco de Sabadell поевтиня с близо 10%, а широкия индекс на европейските банкови акции загуби 6.6%.

Анализатори от Morgan Stanley казват, че не очакват банките от еврозоната да бъдат принудени да продадат облигациите си, както трябваше да направи SVB, поради действащите програми за хеджиране. Те също така казват, че повишената конкуренция за депозити ще бъде постепенна.

"По-високата начална точка на ликвидност и по-ниският растеж на заемите обясняват защо конкуренцията при депозитите е по-слаба в Европа", казват анализаторите.

Можем да припомним, че наскоро швейцарската банка претърпя нов удар. Наскоро тя обяви, че ще отложи публикуването на своя годишен отчет за 2022 г. след късно изискване от Комисията по ценни книжа и борси в САЩ.

В изявление изпадналият в затруднение швейцарски кредитор каза, че разговорът е свързан с коментарите на SEC относно "техническата оценка на оповестените по-рано ревизии на консолидираните отчети за паричните потоци през годините, приключили на 31 декември 2020 г. и 2019 г., както и свързаните контроли".

"Ръководството смята, че е разумно да отложи за кратко публикуването на своите отчети, за да разбере по-задълбочено получените коментари. Потвърждаваме, че финансовите резултати за 2022 г., публикувани преди това на 9 февруари 2023 г., не са повлияни от горното", казаха от банката.

На 9 февруари Credit Suisse отчете огромна нетна загуба за цялата 2022 г. от 7,3 милиарда швейцарски франка (7,8 милиарда долара) и телеграфира още една "значителна" загуба за цялата година.

През октомври банката обяви план за опростяване и трансформиране на бизнеса си в опит за връщане към стабилна рентабилност, след хронично лошо представяне на нейната инвестиционна банка и множество рискове и несъответствие.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.