Американците стават по-малко оптимистични относно възможността да си купят жилище - отразявайки значителните предизвикателства, пред които са изправени купувачите на имоти на пазара в най-голямата световна икономика.

Нов доклад на Fannie Mae установи, че само 35% от потребителите вярват, че е подходящ момент да си купят жилище, което представлява рекордно ниско ниво, откакто ипотечният гигант започна своето проучване през 2010 г. Междувременно 67% от американците вярват, че настоящият момент е подходящ да се продаде имот.

"Потребителите изглежда са наясно с по-високите цени на жилищата и ниското предлагане на домове, двете причини, посочвани най-често за тези нагласи", казва главният икономист на Fannie Mae и старши вицепрезидент Дъг Дънкан в доклада.

Други скорошни данни отразяват как купувачите на жилища продължават да се сблъскват със значителни препятствия при правенето на успешна оферта за имот. Анализ от Zillow установи, че 47% от домовете в САЩ са били на пазара по-малко от седмица преди да бъде приета оферта, а 76% са били на пазара по-малко от месец.

"Вече забързаният темп на покупка на жилища в условията на ограничено предлагане и засилено търсене, което характеризира пазара от миналото лято, само се засили с настъпването на натоварения пролетен сезон за пазаруване на жилища тази година", се отбелязва в доклада на Zillow.

По-ниски лихвени проценти

Други изследвания показват, че наличните за продажба имоти продължават да са рекордно малко. На фона на острата конкуренция за домове, това ниско предлагане кара цените да достигат рекордно високи нива. Докато ипотечните лихви остават около 3%, икономистите вярват, че продължаващото възстановяване на икономиката от пандемията в крайна сметка ще стимулира лихвите да се повишат, увеличавайки свиването на достъпността.

Констатациите на Fannie Mae бяха докладвани като част от по-широкия индекс на настроението за покупка на дома, който измерва набор от компоненти, за да улови каква е склонността на купувачите на имоти.

Докато отношението на хората към самия пазар на жилища се влоши, други компоненти се подобряват. И това би могло да помогне да се обясни защо толкова много хора са останали на пазара на жилища въпреки всички предизвикателства, пред които са изправени.

Броят на американците, които вярват, че ипотечните лихви ще останат там, където са сега, се е повишил от 33 на 38%. По същия начин процентът на респондентите, които не се притесняват от загуба на работа през следващата година, се е увеличил от 80% на 87%, докато компонентът, измерващ доходите на домакинствата на хората, също се е подобрил.

"Въпреки предизвикателните условия за покупка, потребителите изглежда имат по-голямо намерение да купуват при следващия си ход, предпочитание, което може да бъде подкрепено от очакването за продължаване на ниските лихвени проценти, както и от повишения процент на спестявания по време на пандемията, което може да е позволило на много хора да спестят първоначалната вноска", каза Дънкан.

Имотният пазар е предпочитан пред борсовия

Още една тенденция се наблюдава в полза на пазара на недвижими имоти, който доведе до изстрелване на цените на жилищата до рекордно високи нива в най-голямата световна икономика.

Отношението на американците към това къде да поставят парите си се промени в хода на пандемията. Над 90% от анкетираните в проучване на Федералния резерв в Ню Йорк предпочитат да притежават основното си местожителство, вместо да инвестират на фондовия пазар.

Коя е по-добрата инвестиция, притежаването на дом или притежаването на акции? Ако попитате повечето американци, най-вероятно те ще предпочетат първото.

Ново проучване на Федералния резерв на Ню Йорк изследва предпочитанията на потребителите към това да бъдеш собственик на жилище и как техните нагласи са се променили в хода на пандемията COVID-19. Участниците в проучването бяха помолени да оценят коя е по-добрата инвестиция - жилище или финансови активи като акции - и какви фактори допринесоха за техния избор.

Проучването установи, че над 90% от анкетираните предпочитат да притежават основното си жилище, вместо да инвестират на фондовия пазар. По-голямата част от участниците в проучването също подкрепиха идеята да дават имот под наем, вместо да купят акции, като повече от 50% от участващите домакинства са посочили този вариант.

Най-честите причини, които хората цитират при избора на жилище пред акциите, изглежда са свързани с комфорта и стабилността, а не с търсенето на по-добра възвръщаемост. Най-често избираните отговори бяха, че домът е тяхната "желана среда на живот" и "осигурява стабилност" и че цените на жилищата са "по-слабо волатилни".

Изследванията показват, че жилищните недвижими имоти са действали като силен хедж на повечето мечи пазари, с изключението на Голямата рецесия от 2008-ма година. Първите дни на пандемията са отличен пример: индексът S&P 500 загуби над 20% през първото тримесечие, докато националният индекс на цените на дома Case-Shiller се увеличи с 1.4%. Фондовият пазар, разбира се, се възстанови оттогава, за да достигне нови исторически върхове.

Въпреки това през 2021 г. американците са по-склонни да посочат по-висока възвръщаемост на жилищата, отколкото през предходната година, което вероятно е отражение на невероятно бързите темпове на повишаване на цените на жилищата в цялата страна.

Но отношението на хората към пазара на жилища се е променило в хода на пандемията, установиха изследователите. "Предпочитанието за жилища се понижи през октомври 2020 г. и се върнаха обратно на нивото преди COVID до февруари 2021 г.", отбелязват авторите на изследването.

Тази промяна в предпочитанията далеч от жилищата не се дължи на опасения относно цените на жилищата. Някои американци изразиха по-голяма загриженост относно риска от свободни наемни единици, докато опасенията относно възможността да извършват плащания по ипотечни кредити може да са имали ефект върху пристрастието на хората към собствеността на жилищата.

Склонността на хората да притежават дом може също да е отражение на техния пол или образование. Жените са по-склонни да предпочитат жилището, отколкото мъжете, а завършилите висше образование предпочитат собствеността на жилища по-често от тези с колеж.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на фондовите пазари.