Цените на застраховките "Гражданска отговорност" в България ще продължават да вървят нагоре тъй като изостават от средните за Европа, обясни в ефира на Bulgaria On Air изпълнителният директор на „Армеец" Цветанка Крумова.

Тя обаче уточни, че повишението ще бъде плавно, заради голямата конкуренция на пазара. Целта е да не се получава драстична разлика в цените на различните компании заради ефективните мерки, предприети в тази насока от регулаторите.

Крумова изрази надежда, че през лятото у нас ще започне да действа системата "бонус-малус". Тя подчерта, че за ефективното действие на системата всички застрахователи трябва да я прилагат и посочи нуждата от нормативна база, която да регулира именно това. Относно цените и размера на отстъпките и санкциите за шофьорите, компаниите сами ще задават параметрите им, но в определени от регулатора граници, обясни още Крумова.

По отношение на тенденциите в застраховането, тя посочи растящия дял на местните компании, както и навлизането на пазара на бивши здравноосигурителни фондове.