Цената на златото в четвъртък сутринта се понижава в рамките на техническата корекция, след като достигна двумесечен връх ден по-рано.

Според данните за днешната търговия цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с 0,2%, или с 3,7 долара, до 1839,5 долара за тройунция.

В същото време мартенските сребърни фючърси поскъпнаха с 0,02% до $24,233 за тройунция.

Скъпоценният жълт метал коригира стойността си в посока надолу в четвъртък сутринта, след като в сряда надхвърли 1844,25 долара за тройунция за първи път от 22 ноември 2021 година.

В допълнение, днешният спад в цената на златото се улеснява от ръста на доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ до 1,859% спрямо предишното затваряне при доходоносна лихва от 1,827%.

В сряда покачването на цените на златото беше свързано със спад в доходността на 10-годишните съкровищни облигации, казаха анализатори от ANZ, цитирани от Wall Street Journal.

"В същото време първите шест месеца от цикъла на затягане на Федералния резерв като цяло са отрицателни за долара, което може да осигури продължителна подкрепа за златото", добавят експертите.