Цената на златото пада в понеделник сутринта вследствие на нарастващия апетит към риска на фондовите пазари, сочат данните за днешната търговия.

Августовските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex поевтиняват с 0,49% или 8,75 долара до 1,781,25 долара за тройунция. Юлските контракти за среброто паднаха с 0,22% до $18,282 за унция.

В понеделник инвеститорите отказват да купуват злато, което традиционно се счита за по-безопасен актив във времена на икономическа несигурност, и предпочитат рискови активи, като акции. В понеделник търговията на фондовите борсит в Азия и Тихоокеанския басейн нараства в рамките на 5%.

"Наблюдаваме значителен растеж на пазарите на акции в Хонконг и Китай. Очаква се подобен положителен ход за растеж да се отрази на златото", коментира пред Ройтерс Майкъл Маккарти, анализатор на CMC Markets.

Редица положителни икономически данни повишиха настроенията на пазара, въпреки че скокът в случаите на COVID-19 предизвика опасения за бързо икономическо възстановяване. Маккарти обаче отбеляза, че огромно количество правителствени стимули и продължаващата загриженост относно разпространението на коронавирус може да помогнат на златото "да запази повишения си статус".

Валутният курс на долара в понеделник сутринта не показва особена динамика спрямо другите основни световни валути в очакване на макроикономически данни, които ще покажат състоянието на глобалната икономика.

Американската валута расте спрямо японската до 107,62 йени от 107,5 йени за един долар при предишното затваряне.

Общата валута се понижава по отношение на американската до $ 1,1127 за едно евро от $1,1248 за евро.

Британският фунт стерлинг днес сутринта се търгува по $1,2504 за паунд в сравнение с $1,2483за паунд в края на предходната сесия и по 1,1069 евро срещу 1,1102 евро за паунд в петък.

В понеделник макроикономическите данни от еврозоната и САЩ са в центъра на пазарното внимание. Инвеститорите са оптимисти, че ще видят признаци на икономическо възстановяване сред пандемията от коронавирус.

Анализаторите очакват, че продажбите на дребно в еврозоната през май се увеличават с 15% в сравнение с април, след като паднаха с 11.7% месец по-рано. Данните за бизнес активността в сектора на услугите в САЩ през юни се очаква по-късно в понеделник. Очаква се показателят през отчетния месец да нарасне до 49,5 пункта от 45,4 п. през май.

"Що се отнася до двойката долар/йена, очакванията за възстановяване подкрепят долара, но опасенията за потенциала за растеж на вируса ограничават", заяви Масафуми Ямамото, старши пазарен стратег в Mizuho Securities в Токио пред Reuters.