Стойността на златото в сряда се понижава на фона на отлагането на новите американски мита за някои китайски стоки. Но интересът към инвестиране в ценния метал се запазва. В същото време курсът на йената, след кратко понижение, отново върви нагоре заради нееднозначното отношение към решението на САЩ за митата и съществуващото геополитическо напрежение, което подкрепя търсенето на по-безопасни активи.

Днес сутринта цената на декемврийски фючърси за златото на нюйоркската борса Comex се понижава с 4,15 долара, до 1509,95 долара за тройунция. Стойността на септемврийските фючърси за среброто спада с 0,249%, до 16,902 долара за унция.

Цената златото се покачи до нов 6-годишен връх

Цената златото се покачи до нов 6-годишен връх

Напрежение в света засили търсенето на по-надеждни активи

В сряда инвеститорите продължават да отиграват решението на САЩ да отложи въвеждането на 10-порцентно мито върху китайски внос на стоки за 300 млрд. долара от 1 септември за 15 декември тази година. Само по себе си тази новина способства ръста в търсенето на по-рискови активи - на фондовите пазари, и намаляване на интересът към по надеждните като златото и йената. Но анализатори и експерти посочват съществуващото геополитическо напрежение в редица региони на света, предстоящия Брекзит, както и неопределеността около търговския конфликт между САЩ и Китай, като аргументи за запазване на интереса към безопасните вложения в активи "тихи пристанища".

Днес сутринта американската валута се разменя спрямо японската на ниво106,53 йени за долар от курса 106,73 йени за долара в края на търговията във вторник.

Общата валута също поскъпва по отношение на долара до $1,1171 за едно евро от в сравнение с $1,1169 долара за евро ден по-рано.

Златото и йената печелят от търговската война САЩ - Китай

Златото и йената печелят от търговската война САЩ - Китай

Инвеститорите са предпазливи и търсят по-безопасни активи "тихи пристанища

В същото врем китайската народна банка в сряда установи референтен курс на националната валута на ниво 7,0312 юана за долар в сравнение с 7,0326 във вторник. Днес сутринта на валутния пазар доларът се понижава с 0,35% - до 7,0184 юана в сравнение с 7,0433 за един долар във вчерашната търговия.