Стойността на златото във вторник продължи своето покачване, достигайки нови максимални нива за почти 6-годишен период. Политическото и търговското напрежение в света засили търсенето на по-надеждни активи, какъвто е ценният метал.

Днес сутринта декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex поскъпват с 9,85 долара, до 1527,05 долара за тройунция. Това е най-високо ниво на тези котировки от септември 2013 година.

Златото прехвърли $1 500, най-високото ниво  от 2013 година насам

Златото прехвърли $1 500, най-високото ниво от 2013 година насам

След значителния спад в понеделник, във вторник пазарите възстановиха част от загубите

Цената на септемврийските фючърси за среброто се увеличава с 1,27%, до 17,288 долара за унция.

Няколко фактора наведнъж спомагат за поскъпването на ценния метал - световните инвеститори съкращават вложенията си в по-рисковите активи и увеличават тези в по-безопасни активи, какъвто е златото. Пазарите продължават да се безпокоят за развитието на търговския конфликт между САЩ и Китай.

Освен това се следи и за напрегнатата ситуация в Хонконг, където от юни продължават стълкновенията между жителите е администрацията на града. В понеделник демонстрантите парализираха работата на летището.

Също така пазарите обръщат внимание на новините от Аржентина, където се очертава поредната политическа криза.

И в крайна сметка основният обезпокоителен фактор за инвеститорите е забавящият се растеж на световната икономика.

Заложилите на златото и йената прибират печалбите

Заложилите на златото и йената прибират печалбите

Доларът възстановява позиции

В началото на валутната търговия във вторник доларът възстановява позиции спрямо йената и еврото, след неговото понижение вчера. А стабилизацията на китайския юан говори за известно успокояване на тревогите за ескалация на търговската война между САЩ и Китай.

Днес сутринта на пазара за едно евро дават по $1,1190 при $1,1214 в края на вчерашната търговия.

По отношение на японската валута европейската се разменя при курс 117,91 йени за едно евро в сравнение с 118,08 йени ден по-рано.

Курсът на долара е 105,37 йени при 105,30 йени в понеделник.

Народната банка на Китай днес определи референтен курс на националната валута 7,0326 юана за долар, при очакване на наблюдателите за по-нисък курс - 7,0357 за $1.

На пазара юанът се търгува по 7,0658 за един долар в сравнение с 7,0581 за долар в края на предходните търгове.