Курсът на японската йена към долара във вторник премина към понижение сред три поредни сесии на подем, предизвикан от ескалацията на търговската война между САЩ и Китай. Златото също слиза от 6-годишния пик на цената, заложилите на ценния метал фиксират печалбата.

Днес сутринта американската валута поскъпва спрямо японската до 106,66 йени за долар от нивото в края на вчерашната търговия - 105,94 йени за долар.

Еврото поскъпва към американската валута до 1,1206 долара за евро от курса 1,1202 долара за евро в понеделник при закриването на търговията.

Във вторник трейдърите разпродават йени, фиксирайки печалбата от трите дни поскъпване на японската валута. Нейното поскъпване бе на фона на търсенето на безопасни активи след заплахата на Тръмп на наложи нови мита върху китайския внос. В отговор Пекин свали курса на юана до минимално от края на миналата година ниво.

В същото време шефът на Китайската централна банка заяви, че Китай не смята на използва националната си валута като инструмент в търговската война, а волатилността на юана е предизвикана от външните фактори на неопределеност.

Стойността на златото във вторник се понижава цената си в рамките на корекции сред като цената на ценния метал максимално от шест години равнище. Инвеститорите прибират печалбите си след периода на съществения ръст на котировките заради ескалацията на търговските конфликти между САЩ и Китай и поскъпването на по-сигурните активи какъвто е златото.

Днес сутринта фючърсите за златото на нюйоркската борса Comex поевтиняват с 3,6 долара, до 1472,9 долара за тройунция. В понеделник цената на ценния метал достигна нивото 1486,7 долара за унция, което е пикова стойност от октомври 2013 година.

Цената на септемврийските фючърси за среброто се покачи до 16,402 долара за унция.