Цената на златото спада в четвъртък сутринта на фона на покачването на долара след публикуването на статистика за инфлацията в САЩ, сочат данните от търговията.

Юнските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк поевтиняха с 0,21% или с 3,85 долара до 1 818,95 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за юли паднаха с 0,37% до 27,142 долара за унция.

Котировките на скъпоценния метал се понижават и в четвъртък на фона на умерено покачване на долара след публикуването на доклада на Министерството на труда на САЩ за инфлацията в страната. Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) нараства с 0,03%, до 90,74 пункта.

Според статистиката годишната инфлация в страната през април се е ускорила до максимум от септември 2008 г. и е достигнала 4,2%. Анализаторите очакваха ускорение до само 3,6%. Месечната инфлация се увеличи до 0,8% от 0,6% през март, прогнозата беше само 0,2%.

Инвеститорите се опасяват, че по-високата от очакваната инфлация в САЩ може да доведе до по-строга парична политика в страната и по-високи лихвени проценти. В резултат на това доларът поскъпна, което допринесе за спада в цената на златото, защото направи благородния метал по-малко привлекателен за инвеститори и търговци, притежаващи друга валута.

Според анализаторите на Huatai Futures, цитирани от Wall Street Journal, цената на златото ще остане относително висока в близко бъдеще, тъй като Федералният резерв е малко вероятно скоро да повиши лихвите, предвид неспадащата пандемия от коронавирус в различни части на света.