Златото се търгува на ниво около 1750 долара за унция във вторник, почти без променени в сравнение с предния ден. Благородният метал продължава плахото възстановяването си от 6-седмичното дъно от 1741 долара, достигнато миналия четвъртък. Федералният резерв миналата седмица потвърди, че намаляването на паричното стимулиране може да започне още през ноември, а повишаването на лихвите може да последва по-рано от очакваното. Сега инвеститорите очакват изказването пред Конгреса на председателя на Фед Джером Пауъл по-късно днес.

Междувременно предпазливостта на пазара се запазва и във връзка с възможните последици от дългове криза на строителния предприемач China Evergrande. Според съобщенията компанията има 30 дни да извърши плащания, преди да изпадне в несъстоятелност.

Цената на благородния метал спадна леко в понеделник следобед поради покачването на доходността по американските държавни облигации. Декемврийските фючърси за златото на фондовата борса Comex в Ню Йорк намалява с 0.07%, или с 1.2 долара, до 1750.55 долара за тройунция. Аналогичните фючърси за среброто поскъпнаха с 1,31% до 22, 718 долара за тройунция.

Натискът върху цената на златото се упражнява от нарастването на доходността по американските държавни облигации. Поради това благородният метал става по-малко изгоден и печеливш актив за инвеститорите и стойността му намалява.

Анализаторът на Ava Trade Naeem Aslam, цитиран от Wall Street Journal, отбелязва, че търсенето на злато изглежда се е повишило в светлината на заплахата от фалит на Evergrande. Благородният метал обаче все още губи своята привлекателност поради натиска на доходността на Министерството на финансите на САЩ. Доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ се повишава до 1,489% от предишното затваряне от 1,461%.