Цената на златото се понижава във вторник сутринта на фона на укрепване на щатския долар, показват данните от днешната търговията.

Декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк в началото на търговската сесия се котират по-ниско с 0,17%, или с3,05 долара - на ниво 1803,75 долара за тройунция.

Цената на декемврийските сребърни фючърси спадна с 0,48% до $24,473 за тройунция.

Индексът на долара (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) въвъ вторник нарасна с 0,11% до 93,91 пункта. Укрепването на долара прави златото по-малко достъпно за инвеститорите, притежаващи други валути.

Спадът в стойността на благородния метал също така се дължи и на известна корективна динамика. Така в понеделник златото поскъпна с 0,6%, като цената на благородния метал се вдигна над 1810 долара за унция.

Златото има потенциал да върви нагоре, според анализатори на IG, цитирани от The Wall Street Journal, тъй като благородният метал премина ключовата граница от 1800 долара за тройунция.

Сред подкрепящите тази тенденция фактори анализаторите отбелязват продължаващите рискове от висока инфлация в САЩ и очакванията за ограничаване на стимулиращите мерки от Федералния резерв на САЩ. Поредното заседание на американския финансов регулатор е насрочено за 2-3 ноември. Пазарите очакват Фед да обяви началото на постепенното премахване на покупките на активи и може да сигнализира за повишаване на основната си лихва от сегашните 0-0,25% през следващата година.