China Evergrande Group е успяла да направи дългоочакваното лихвено плащане към международните облигационери, съобщи в петък китайският държавен финансов ежедневник Securities Times, с което задлъжнялата група успява да избегне дефолт по дълга си.

В четвъртък закъсалият предприемач е изпратил $83,5 млн. към попечителска сметка и средствата скоро ще достигнат до облигационерите.

Evergrande прави плащането едва един ден преди края на 30-дневния гратисен период, след който облигационерите могат да се обърнат към съд. Ако това се беше случило, вероятно ситуацията щеше да се разрасне в най-големия корпоративен дефолт в Азия. Компанията е сред най-големите строителните предприемачи в Китай - и е най-задлъжнялата, с около $300 млрд. общ дълг към края на юни.

Множество от международните облигационери очакваха Evergrande да не успее да направи плащането. През последните седмици компанията не успя да направи и други купонни плащания, като общият дълг в долари е на стойност около $20 млрд.

Evergrande се опитва да набере средства, продавайки част от активите си - дялове в дъщерни компании и централата си в Хонконг. Миналия месец постигна съгласие за продажбата на дела си в китайска търговска банка на държавно предприятие срещу $1,55 млрд. Беше направен опит и за продажба на мажоритарен дял в подразделението си за услуги по управление на имотите срещу $2,6 млрд., но сделката пропадна.

Провал на чакана сделка между Evergrande и конкурент

Провал на чакана сделка между Evergrande и конкурент

Задлъжнелият китайски предприемач е на три дни от технически дефолт

От началото на годината акциите ѝ паднаха с над 80 процента, а облигациите ѝ се разменят под номинала, което индикира скептицизъм сред инвеститорите относно възможността ѝ да се разплати. В петък акциите поскъпнаха със 7,8 процента, но облигациите продължават да са на ниски нива, което подсказва, че инвеститорите все още очакват дефолт.

Емисия на стойност $4,7 млрд. с 8,75% лихва и матуритет 2025 г. се разменя срещу 21,75 цента за долар в петък, според Tradeweb, при 20,5 цента късно в четвъртък.

Предприемачът е най-голямата жертва на скорошната кампания на китайските власти да укротят жилищния пазар, отчасти като наложат мерки срещу огромната задлъжнялост, налагайки лимити, които станаха познати като "трите червени линии".

Секторът като цяло отчита огромна дългова тежест - над $5 трлн.

През септември пазарът на жилища отчете първи спад на цените от 2015 г., а новите договори за покупка при повечето предприемачи намаляват с 20-30% на годишна база. При Evergrande ситуацията е още по-тежка: от началото на септември до 20 октомври общите продажби възлизат на едва $572 млн., при $28,5 млрд. през двата месеца през 2020 г.

Няколко по-малки компании в сектора, като Fantasia Holdings Group Co., наскоро също изпаднаха в дефолт по дълговете си или поискаха от инвеститорите да изчакат по-дълго за плащанията.

Плащането, направено от Evegrande е положителен знак, но несигурността остава и не е ясно дали компанията ще успее да набере средства за останалите плащания, казват анализатори, цитирани от Bloomberg. До края на годината предприемачът трябва да направи още четири плащания по доларови облигации, а значителна част от дълга ѝ е с падеж догодина.

"Вече сме виждали такива ситуации", казва Джъстин Танг, директор в United First Partners в Сингапур. Това "не решава проблема на компанията и не променя факта, че тя е зомби".

От началото на сагата покрай Evergrande поне още четири компании в строителния сектор в Китай изпитват затруднения. В сряда Modern Land, която трябва да плати $250 млн. на 25 октомври, съобщи, че е изправена пред ликвидни проблеми и търси финансов съветник.

През миналата седмица China Properties Group не успя да плати $226 млн., а във вторник S&P Global Ratings понижи рейтинга на Sinic Holdings, след като компанията не направи плащане от $250 млн. Проблеми има и в Xinyuan Real Estate.

Сред притесненията на облигационерите е, че закъсалите предприемачи ще предпочетат да се разплатят първо с доставчиците си и кредиторите си в Китай и може да не успеят да покрият чуждестранния си дълг.