Генералният щаб на военновъздушните сили на Гърция търси купувач, готов да вземе 18 от  многоцелеви изтребители Dassault Mirage 2000EGM/BGM, които са обслужвали 332 ескадрила Hawk повече от 30 години.

Според в. "Катимерини" гръцките военновъздушни сили проучват възможността за продажба на изтребителите на Индия, предложение, с което са запознати както Министерството на отбраната, така и кабинетът на министър-председателя.

Източници на изданието подчертават, че и двете страни са почти готови да финализират сделката и не изключват възможността продажбата на изтребителите да бъде повдигната от премиера Кириакос Мицотакис при бъдещо посещение в Ню Делхи.

18-те изтребителя Mirage бяха придобити от Гърция в края на 80-те години на миналия век и бяха "пенсионирани" през януари 2022 г. след закупуването на по-новите изтребители Dassault Rafale.

Защо Чехия купува изтребители от САЩ за 6,6 млрд. долара

Защо Чехия купува изтребители от САЩ за 6,6 млрд. долара

Турбуленциите във ВВС на страната не са много по-различни от тези у нас

Проблемите, пред които е изправена 332 Squadron поради Mirage 2000, са известни, както и фактът, че изтребителите бяха спряни от полета поради липса на логистична поддръжка, преди да бъдат закупени новите френски изтребители.

Повечето от "двулитровите" изтребители през последните години бяха изоставени във въздушната база Танагра в Беотия, докато някои бяха "канибализирани" за части до точка, в която изглежда малко вероятно да могат да летят отново.

Въпреки това все още има някои оператори на легендарните френски изтребители, като Индия, която поддържа около 50 от самолетите в три изтребителни ескадрили.

Точно преди изтичането на срока през 2023 г., Ню Делхи обяви интереса си към закупуването на употребявани Mirage 2000, тъй като възнамерява да поддържа собствените си ескадрили, които ги използват, оперативни поне още десетилетие.

Гърция очаква да задълбочи отбранителните си връзки с Индия и се очаква решението да продаде изведените от експлоатация Mirage да има повече политически ползи, отколкото икономически.

Защо американските ВВС искат да бракуват три ескадрили изтребители F-22

Защо американските ВВС искат да бракуват три ескадрили изтребители F-22

Конгресмените не им позволиха

Показателно е, че Генералният щаб на ВВС на Гърция запази ниски очакванията си за продажната цена на изтребителите Mirage, поради гореспоменатото състояние на много от тях, които се оценяват в най-добрия случай само за няколко милиона евро.