Какво е най-логичното нещо, което военните в една държава правят, когато в Европа и Близкия Изток бушуват войни, а Китай показва все по-големи амбиции в Азия? Ако питате ръководството на американските военновъздушни сили, отговорът е: "Бракуват бойни самолети" - включително 32 бройки от футуристичния изтребител F-22 Raptor.

Звучи най-малкото ексцентрично, но всъщност има своето обяснение - макар политиците във Вашингтон да не го приемат.

Винаги става дума за пари

USAF има огромен инвентар - само изтребителите F-15, F-16, F-22 и F-35 са около 1800. Минимумът, изискван за изпълнението на задачите, е почти наполовина по-малък.

F-35, F-22, F-15: Ето колко струва експлоатацията на всеки един американски изтребител на час

F-35, F-22, F-15: Ето колко струва експлоатацията на всеки един американски изтребител на час

Това се казват скъпи играчки

Затова и командването на военновъздушните сили още през миналата година представиха план за бракуването на над 300 самолета и пренасочването на средствата за поддръжката им към перспективни разработки - новият изтребител NGAD и дронове, способни сами да се сражават във въздуха.

За бюджетната 2024 г. ВВС са предложили да се лишат от 42 щурмови самолета A-10, 57 изтребителя F-15C и F-15D и 32 F-22A.

Американските ВВС обявиха конкурс за нов изтребител

Американските ВВС обявиха конкурс за нов изтребител

Бойната машина ще замести F-22

Според военновъздушните сили създаденият за унищожаване на танкове A-10 няма шанс за оцеляване в модерен конфликт. F-15 в по-старите си модификации също не се смята за способен да изпълнява надеждно достатъчно широк кръг от задачи.

Ситуацията с F-22A е по-особена. Raptor влезе на въоръжение след дългогодишна и изключително скъпа разработка, но междувременно технологиите напреднаха значително. 32-те машини под въпрос са с остаряло оборудване, не могат да използват някои от по-новите боеприпаси и поради тази причина са заделени предимно за тренировъчни задачи.

Stealth не помага: В близък бой Су-35С превъзхожда F-22 (ВИДЕО)

Stealth не помага: В близък бой Су-35С превъзхожда F-22 (ВИДЕО)

Най-смъртоносният американски изтребител се оказа по-слаб от руския

Според изчисленията на USAF ще са нужни 1,8 млрд. долара и 8 години, за да бъдат модернизирани до ниво, което да ги прави адекватни за използване в потенциален конфликт.

В Конгреса не са впечатлени

След продължили седмици разговори, компромисното решение поне за тази бюджетна година спасява старите F-22A от брак, а освен това поставя и сериозни изисквания към ВВС по отношение на останалите им искания.

Например, по отношение на щурмовия A-10 "зелена светлина" ще има чак след като военновъздушните сили разпишат изчерпателно по какъв начин планират да изпълняват задачите, които до момента са били поверявани на самолета.

Десетки чисто нови изтребители F-35 стоят "на трупчета" в САЩ

Десетки чисто нови изтребители F-35 стоят "на трупчета" в САЩ

Чехия върви към покупка на две ескадрили от бойните самолети

По отношение на пренасочването на средствата, конгресмените са на мнение, че е необходима повече яснота както за цената на бойните дронове, така и колко пари ще погълне разработката на пилотиран изтребител от ново поколение.

Иначе казано, политиците във Вашингтон очевидно се опасяват, че военната авиация може да остане без самолети, докато междувременно се чака навлизането на все по-скъпи нови машини. Предвид ситуацията с F-22 и F-35, това притеснение не е напълно неоснователно.

Няма да спре и производството на спасителните вертолети HH-60W - въпреки оценката на ВВС, че и те нямат шанс при конфликт с държава като Китай.