Пентагонът отказва да приеме на въоръжение десетки новопроизведени изтребители F-35, тъй като новите им системи все още не са минали през официалните процедури по тестване, съобщава Defense One.

Ситуацията, която може да продължи до април догодина, заплашва да лиши американските ВВС от над 80 машини в момент, в който командването се опасява, че няма достатъчно бойни самолети, за да изпълнява поставените задачи.

Контекст: F-35 е постоянно еволюираща платформа. В момента в ход е програмата Technology Refresh 3 (TR-3), която включва поставянето на нов основен процесор с 25 пъти по-висока производителност от досегашния, който освен това е и съвместим с перспективните сензори и оръжейни системи. Според изпълнителния директор на Института за аерокосмически изследвания "Мичъл" Дъг Бърки "можем да говорим за съвсем нов самолет".

Швейцария сключи спорна сделка за закупуване на изтребители F-35 от САЩ за $6 милиарда

Швейцария сключи спорна сделка за закупуване на изтребители F-35 от САЩ за $6 милиарда

Ръководителят въоръжените сили на Швейцария и програмният директор на F-35A подписаха сделката за доставка

Проблемът е, че процесът се бави и вече е натрупал около година закъснения - първият изпитателен полет на машина с TR-3 се състоя едва през януари тази година. На всичкото отгоре, при тестовете бяха открити сериозни софтуерни проблеми, пропуснати от подизпълнителя по-рано.

Снимка 620717

Източник: iStock by Getty Images

За да станат нещата още по-сложни, внедряването на новата TR-3 софтуерна и хардуерна платформа е основно условие за паралелно вървящата програма по модернизация до стандарт F-35 Block 4, която включва нов радар и системи за радиоелектронна борба.

Детайли: От Пентагона са дали да се разбере, че няма да приемат на въоръжение нито една новопроизведена машина с новия процесор, докато не бъдат изпитани и доказани неговите надеждност и ефективност.

Според Defense One това означава, че ако тестовете приключат през декември, 45 самолета ще чакат в завода на Lockheed Martin, но при забавяне до април бройката ще нарасне до 81. От компанията официално твърдят, че продължават да работят за първа доставка на новите самолети в бойните части през 2023 г.

350 милиона евро: Гърция се въоражава с нови изтребители F-35

350 милиона евро: Гърция се въоражава с нови изтребители F-35

"Зелена" светлина от комисията по външни отношения на Сената на САЩ

Забавянето означава, че американските ВВС трябва много внимателно да управляват авиопарка си, за да не се получават пробойни в бойните способности, коментира Бърки.

Снимка 520974

Източник: U.S.Air Force/Wikimedia

Освен всичко друго, цената на програмата F-35 Block 4 набъбна до 16,5 млрд. долара - с $1,4 млрд. повече в сравнение с последните данни от април 2022 г. Според експерти случващото се показва, че работата по новия изтребител е белязана не само от производствени, но и от организационни и административни проблеми.

От друга страна: Междувременно, стана ясно, че Държавният департамент на САЩ е одобрил евентуална продажба на 24 изтребителя F-35 за Чехия на обща цена от 5,62 млрд. долара, съобщава Defense News.

Освен самолетите, ще дойдат и 25 резервни двигателя, 70 ракети "въздух-въздух" със среден радиус на действие и много друго оборудване.

Пентагонът купува 375 изтребителя F-35 за $30 милиарда

Пентагонът купува 375 изтребителя F-35 за $30 милиарда

За следващите 3 години

През май Прага и Вашингтон сключиха споразумение в областта на сигурността, като в материала на онлайн изданието се отбелязва, че източноевропейската страна е подпомогнала Украйна във войната ѝ срещу руските окупатори.

Снимка 566715

Източник: iStock Images

"Решението ни да изберем този вариант се базира на анализ на Въоръжените сили на Чешката република, който показва, че единствено най-съвършеният изтребител от V поколение ще може да покрие изискванията на бойното поле на бъдещето", е цитирана да коментира във връзка със сделката министърът на отбраната на Чехия Яна Чернохова.