Министерството на отбраната на САЩ закупува от Lockheed Martin Corp 375 изтребителя-чудо F-35 за период от три години, съобщи Reuters. Сумата, която за самолетите възлиза на $30 милиарда. Новината идва на фона на очакванията за увеличение на цената на най-разпространената версия на самолета поради по-малките количества и инфлацията.

История на самолетите-чудо

Първият F-35A е струвал $221 милиона, когато слиза от производствената линия през 2007 година. Оттогава насам производствените количества се увеличиха, което помогна цената на невидимия изтребител от пето поколение да спадне до $79 милиона, тъй като той е спечелил купувачи.

Изтребители чудо: какво могат американските F-35

Изтребители чудо: какво могат американските F-35

Тези самолети са най-скъпият военен проект на САЩ

F-35 се предлага в три конфигурации: модел А за ВВС на САЩ и съюзниците на САЩ, модел F-35 B, който може да се справя с късо излитане и вертикално кацане, както и самолети F-35C за кацане на самолетоносачи.

Предишната покупка

Предишната тригодишна "блокова покупка" на Пентагона, подписана през 2019 година, е за 478 изтребителя F-35, което позволява на Lockheed да купува по-големи количества компоненти, за да намали разходите с около 8%, до $34 милиарда, в сравнение с договарянето на годишни договори.

Ръководителите на Lockheed заявиха, че всяка държава, която има изтребител F-16, предшественик на F-35, е потенциален клиент. Програмата за самолети F-35 представлява около 27% от приходите на Lockheed.

F-35 има няколко скорошни успеха в конкурси за реактивни изтребители, включително във Финландия, Швейцария и Германия. Сред потенциалните клиенти са Гърция и Чехия.

Чуждестранните военни продажби като тези на F-35 се смятат за междуправителствени сделки, при които Пентагонът действа като посредник между изпълнителя на отбранителни дейности и чуждестранното правителство.

Германия купува 35 американски бойни изтребители F-35

Германия купува 35 американски бойни изтребители F-35

Берлин планира постепенно да бракува остарелите бойни самолети Tornado