Huawei е най-добре позната с линията си смартфони, но технологичният гигант предлага множество други устройства - включително широка гама от преносими компютри. Най-новото предложение е MateBook 14s, което вече е в България (и в ръцете ни).

Моделът накратко може да бъде описан като лек, стилен и мощен ултрабук с батерия, която издържа на работното темпо в ера, в която вече работим отвсякъде. "Черешката на тортата" е тъчскрийн дисплеят: панел с 2.5K резолюция и 90Hz опресняване.

Използваните материали и дизайнът на Huawei MateBook 14s говорят за премиум устройство. Шасито на лаптопа е от алуминий, а изключително тънките рамки около дисплея. едва 4,4 мм, допринасят за усещането. Моделът е с изчистен дизайн, наподобяващ останалите предложения на компанията.

MateBook 14s е изключително лесно преносим: той тежи по-малко от 1,5 кг., а 14,2-инчовият дисплей е събран в компактните 313.82х229.76х16.7 мм.

Моделът разполага с два USB-C порта, които се използват за трансфер на данни и за зареждане; още един USB-A порт; класически 3,5-мм аудиожак и пълноразмерен HDMI порт. В комплекта той идва с адаптер и кабел за 90W бързо зареждане, което осигурява до три часа употреба след едва 15 минути зареждане, според измерените от Huawei данни. Самата батерия е 60W и към момента на написване на ревюто показва 6:30 часа оставащ живот при ниво на заряд от 89 процента. Разбира се, животът ѝ зависи пряко от отворените програми и яркостта на екрана.

MateBook 14s разполага и с вграден в бутона за включване и изключване сензор за пръстови отпечатъци, както и с камера с резолюция 720p, подходяща за видеоразговори. Тя служи и за функцията за отключване с лице.

4,2 милиона пиксела, които може да докоснете

MateBook 14s се отличава със своя дисплей. Както вече споменахме, размерът на екрана е 14,2" - стандартно предложение. Но резолюцията от 2.5K - или 2520x1680 пиксела (с гъстота 213 PPI и съотношение на страните 3:2) - все още се среща рядко. Високият брой пиксели прави използването на лаптопа истинско удоволствие, след което няма да искате да се върнете на стария ви модел с едва 1368х768 пиксела, какъвто бе стандартът допреди няколко години. Кристално ясна разлика може да бъде направена и с 1080p предложенията, които доминират пазара днес.

Снимка 556602

Източник: Huawei

Другият голям плюс е бързото опресняване на честотата на дисплея, което стана задължителна част от света на умните телефони, но тепърва набира скорост при компютрите и мониторите, които не са предназначени за геймъри. По-високата честота се вижда при преместването на "прозорците" и скролването в интернет - но имайте предвид, че използва повече батерия. Между двата режима на опресняване на дисплея се преминава бързо с комбинацията Fn+R.

MateBook 14s е снабден и с тъчскрийн - точно като този в смартфоните и таблети, с което дори някои офис задачи стават по-интуитивни, лесни и бързи.

От телефона на лаптопа и обратно

Вторият голям плюс на Huawei MateBook 14s се крие в софтуера - и по-точно във възможностите за свързаност между отделните устройства на компанията, за което вече сме ви разказвали.

Когато докоснете Huawei смартфона си до тъчпада на лаптопа, ще получите известие, че двете устройства искат да се свържат помежду си. Връзката между двете ви позволява да контролирате всичко на телефона си директно от лаптопа - да четете и да отговаряте на съобщения, да прехвърляте снимки и видео и дори да продължите работата по документ, който сте започнали на лаптопа, на телефона.

Снимка 556616

Източник: Money.bg

Привържениците на компанията знаят много добре какво означава 1+8+N: така компанията описа накратко стратегията си за безпроблемна интеграция на отделните си продукти. В центъра ѝ стои смартфонът, а около него гравитират всички останали устройства, които използваме ежедневно.

Възможността за свързване на устройствата без кабел е в продължение на именно тази стратегия. Нещо повече, тя важи не само за телефоните на компанията, но и за таблетите, които лесно могат да се превърнат във втори дисплей, който да изобразява същото като лаптопа, или да служи като отделен екран за допълнителна информация.

Снимка 556600

Източник: Huawei

Третият възможен режим пък позволява на таблета и лаптопа да се използват една и съща мишка и клавиатура, с което преместването на файлове и текстове е още по-лесно.

Какво още трябва да знаете за него?

В България MateBook 14s се предлага във версията с последното, 11-то поколение i5 процесори на Intel, които осигуряват висока производителност и енергийна ефективност. В комбинация с 16GB RAM памет трудно ще го затрудните с ежедневните си задачи. Вътрешната памет на модела е 512GB.

Не можем да не споменем и прекрасните говорители - четири на брой, които вадят изненадващо силен и кристално чист звук. Четири са и микрофоните, като Huawei добавя и изкуствен интелект, който "изчиства" гласа ви при видеоразговори и подтиска околния шум.

Клавиатурата също заслужава да бъде спомената — клавишите се движат едва 1,5 мм при натискане и използването ѝ за по-дълги текстове е удобно.

Препоръчителната му цена е 2 599 лв.

Снимка 556619

Източник: Money.bg