Парола (password), 123456, qwerty — паролите, които се появяват в списъците с най-често използвани, със сигурност трябва да останат в миналото. Но дори и по-уникална парола може да бъде лесно хакната, ако със задачата се заеме компютърна програма.

Какво е нужно, за да създадете сигурна парола?

Според Security.org добавянето дори на една главна буква в паролата може драстично да увеличи сложността ѝ за тези компютърни програми. В случая с парола с осем символа — ако добавите главна буква, тя ще бъде разбита за 22 минути. Не е много, но ако всички букви в паролата са малки, то тя ще бъде разбита за секунда.

Добавеното време в този случай не е достатъчно. Трябва да използвате и поне един специален символ (!@№$%€§* и други). Когато използвате поне една главна буква и поне един специален символ в парола с общо осем символа, ще е нужен поне час тя да бъде разбита. Още един специален символ и времето се увеличава до осем часа.

Ясно е: колкото повече главни букви и специални символи добавяте, толкова по-сигурна е паролата.

Достатъчно е да създадете такава с 12 символа с поне една главна буква, едно число и един символ, за да получите парола, която е почти неразбиваема — налучкването ще отнеме на програмата 34 хил. години.

Защо това е така?

Когато използваме повече различни типове символи, потенциалните комбинации се увеличават експоненциално. С едва 26 букви в английската азбука, паролата от осем символа има около 209 млрд. комбинации. При една голяма те се увеличават до 53,5 трлн. Добавяме и число и вече са 218 трлн. Специален символ увеличава комбинациите до 430 трлн.

Колко сигурна е паролата Ви?

Колко време ще е нужно да бъде разбита парола със следните параметри:

Брой на символите: Само малки букви Поне една голяма буква Поне една голяма буква + число Поне една голяма буква + число + символ
1 моментално моментално - -
2 моментално моментално моментално -
3 моментално моментално моментално моментално
4 моментално моментално моментално моментално
5 моментално моментално моментално моментално
6 моментално моментално моментално моментално
7 моментално моментално 1 минута 6 минути
8 моментално 22 минути 1 час 8 часа
9 2 минути 19 часа 3 дни 3 седмици
10 1 час 1 месец 7 месеца 5 години
11 1 ден 5 години 41 години 400 години
12 3 седмици 300 години 2000 години 34000 години