Apple са спрели разработката на нов по-скъп вариант на шлема за виртуална реалност Vision Pro, за да пренасочат усилията си към бюджетен модел, съобщава The Information, като цитира свои източници.

Устройството, което идва със собствена операционна система и поддръжка на "пространствени" приложения, които взаимодействат с видимата за потребителя заобикаляща среда, официално дебютира през февруари, като поне за момента не е пазарният хит, който Тим Кук и компания се надяваха да бъде.

Apple стъпва в бъдещето с "пространствения компютър" Vision Pro

Apple стъпва в бъдещето с "пространствения компютър" Vision Pro

AR/VR устройството има собствена екосистема, високи характеристики и поне толкова висока цена

Експерти и редови потребители критикуваха лошата ергономия, липсата на съдържание и усещането за изолация, а ентусиазмът на купувачите силно намаля след първоначалната еуфория - продажбите спаднаха драстично, а вече има и коментари, че струващият 3500 долара Vision Pro ще стане най-връщаното устройство в историята на Apple.

Така през май един от хардуерните партньори намали производството на VR шлема наполовина заради слабото търсене.

Ключови приложения ще "подминат" Apple Vision Pro

Ключови приложения ще "подминат" Apple Vision Pro

Това не е добра новина за амбициозното ново устройство

Още преди старта на продажбите на Vision Pro се говореше, че Apple ще се опита максимално скоро да пусне на пазара и по-достъпен модел. Това, обаче, не се случи - стана ясно, че компанията даже готви премиум устройство.

Така Vision Pro се оказва в рискова ситуация - потребителите са малко, което не мотивира разработчиците да създават нови приложения, а липсата им намалява причините на потенциалните нови потребители да инвестират в устройствата. Затова и Apple ще се опитат да направят масов Vision модел до края на 2025 г.