Мощни компактни фотоапарати, умело замаскирани като 5G смартфони - по този начин Xiaomi вижда флагманските си модели през 2023 г. Европейската премиера на новите 13 Pro, 13 и 13 Lite се състоя на Mobile World Congress в Барселона, като китайският производител избра именно най-големия форум на индустрията за събитието, защото смята, че може да предложи на потребителите нещо, което конкуренцията няма.

Xiaomi 13 Pro е първият масово достъпен модел на компанията, който е оборудван с 1-инчов 50-мегапикселов сензор и оптика от германския производител на фотографска техника Leica. Стабилизираният 23-милиметров (35 мм еквивалент) обектив е с F1.9 светлосила, като той може да се използва и за заснемането на 8K видео.

Xiaomi и Leica Camera разработват общ смартфон

Xiaomi и Leica Camera разработват общ смартфон

Третият по големина производител на смартфони готви промяна в мобилната фотография

Големият сензор дава възможност за двойно приближение без загуба на качество, а за повече е наличен 75-милиметров (35 мм еквивалент) стабилизиран обектив с друг 50-мегапикселов сензор и широка бленда. За по-различна перспектива има и модул с 14 мм (35 мм еквивалент) оптика и още един сензор с 50 мегапиксела.

Защо Xiaomi съкращава 10% от служителите си

Защо Xiaomi съкращава 10% от служителите си

Случващото се в компанията може да ни каже много за китайската икономика, но и за процесите в tech сектора

Всеки от тях може да се използва с пълна резолюция за кадри с висока детайлност при добро осветление или като универсална 12,5-мегапикселова камера при всякакви условия.

За обработката на огромното количество визуална информация се грижи процесор Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 с 12 GB оперативна памет. Снимките могат да се разглеждат на 6,73-инчовия AMOLED дисплей със 120 Hz честота на опресняване и HDR сертификация. Батерията е с капацитет от 4820 mAh и 120-ватово бързо зареждане.

Xiaomi 13 е с малко по-малък екран (6,36 инча), който запазва повечето от характеристиките на топ флагмана. Процесорът е същият, като разликата единствено е, че базовият модел е с по-малко RAM - 8GB.

По-голямата разлика е в камерите. Тук основният модул е отново 50-мегапикселов, но с по-малки пиксели и по-различен обектив. Zoom камерата е с 10-мегапикселов сензор, а ултраширокоъгълната е с по-малък ъгъл на виждане и 12 мегапиксела.

Шефът на Xiaomi обясни защо използва iPhone

Шефът на Xiaomi обясни защо използва iPhone

Признанието на Лей Джун предизвика вълна от коментари в социалните мрежи

И при двата модела фотографските системи носят название от номенклатурата на Leica - Vario-Summicron, както се наричат фотографските обективи с променливо фокусно разстояние на германската компания.

Xioami 13 Lite няма общо с горните два смартфона. В голямата си част той е базиран на продавания извън Европа модел Civi 2, но с някои промени отново в камерите. Азиатският модел има 50-мегапикселова основна камера от висок клас в съчетание с 20-мегапикселов ултраширокоъгълен модул и двойна 32-мегапикселова система за селфита с различен ъгъл на виждане. Европейският е с добре познатата от последните 3 години (и поне три дузини смартфони от среден клас на всички производители) 8-мегапикселова камера за широкоъгълни снимки и само една функционална камера в дисплея - другият обектив е сензор за дълбочина, който трябва да помага при снимането на потрети. В допълнение има и 2-мегапикселова камера с макро обектив с 3 лещи.

Снимка 608332

Източник: Xiaomi

Устройството е едно от първите на Стария континент, което работи с процесора от среден клас Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1, а дисплеят е 6,55-инчов извит AMOLED с висока честота на опресняване.

На какви цени идват у нас?

В България смартфоните от серията Xiaomi 13 ще бъдат налични в продажба от 13 март, като специално за българските потребители ще се предлагат до 31 март в комплект със смарт гривна - Xiaomi Smart Band 7 за модела от среден клас и Xiaomi Smart Band 7 Pro за флагманите.

  • Xiaomi 13 Pro се предлага в два цвята: Ceramic Black, Ceramic White и ще бъде наличен с 12GB+256GB на препоръчителна цена 2549 лв.
  • Xiaomi 13 се предлага в два цвята: Black, Flora Green и ще бъде наличен с 8GB+256GB на препоръчителна цена 1949 лв.
  • Xiaomi 13 Lite също се предлага в три цвята: Lite Blue, Lite Pink, Black и ще бъде наличен с 8GB+128GB на препоръчителна цена 999 лв.

Видимо и по характеристики, и по цена трите смартфона са преки конкуренти на популярни модели на Samsung. Xiaomi 13 е между Galaxy S23 и S23+ като размери и е малко по-евтин от по-големия от двата. Xiaomi 13 Pro се цели в най-мощния модел на Samsung - Galaxy S23 Ultra. Xiaomi 13 Lite е по-мощен от наличните на пазара модели от среден клас от A серията на Samsung, но се очаква скоро корейската компания да извади новия A54, който вероятно ще е на сходна цена.