Светът беше много различни място преди няколко години. Преди само десетилетие не можехте да си поръчате Uber от телефона или да сърфирате с Google Chrome. Не бихте могли и да наемете място за нощувка през Airbnb.

През последните години са измислени невероятни продукти - някои през последните 5 или 8. Business Insider разглежда част полезните услуги на нашето ежедневие, които технологичният свят е измислил от 2008 г. насам.

1. iPad

Когато Стив Джобс представя iPad преди 9 години, той го определя като "най-доброто преживяване при сърфиране, което някога ще имате". "Невероятно е. Много по-добро от лаптоп или смартфон"- заявява Джобс при представянето му през януари 2010 г. Оригиналният iPad струва между 499 и 829 долара.

2. Google Chrome

Google представя своя Chrome браузър на 1 септември 2008 г. Тогава го характеризират като "модернизиран и опростен". "Също както заглавната страница на класическия Google, Google Chrome е изчистен и бърз", обяснява изпълнителният директор на компанията Сундар Пичай и допълва "той ще ви отведе, където поискате".

3. Snapchat

Snapchat се появява за първи път в магазина за приложения на Apple през лятото на 2011 г. като апликация за изпращане на изчезващи снимки. Първоначално се нарича Pictaboo, но през септември същата година се преименува на Snapchat. То бързо започва да набира популярност сред тийнейджърите в Лос Анджелис, а след това и в целия свят. Няколко години по-късно Snapchat e компания на стойност 18 млрд. долара и се разраства до партньорство с издатели, сериали, хардуерни продукти и добавена реалност.

4. Airbnb

Идеята за Airbnb се появява през 2007 г., когато съоснователят на компанията Джо Гебия изпраща съобщение до съквартиранта си Браян Чески с предложение да отдадат апартамента си под наем и по този начин да изкарат допълнителни пари. След няколко опита Air Bed&Breakfast накрая дебютира официално през 2008 г. като платформа за отдаване и наемане на свободни стаи от жилища, която се оказва особено полезна на хора, търсещи по-достъпни ценови оферти по време на пътувания.

Няколко години след появата си, компанията е един от най-популярните туристически брандове предлагаща различни услуги за клиентите. Тя се оценява на 38 млрд. долара, което я прави един от най-високо оценяваните стартъпи в САЩ.

5. Spotify

Платформата за стрийминг на музика дебютира в Стокхолм, Швеция, през октомври 2008 г. Зад идеята стои тандемът Даниел Ек и Мартин Лорентсон. Те представят своята услуга през пролетта на 2007 г. в бета версия, а малко след това успяват да подпишат лицензионни споразумения с мейджъри като Sony, Universal, BMG и други продуцентски лейбъли. Отначало всеки е можел да си купи премиум абонамент, но безплатната версия на Spotify е била достъпна само с покана. След близо 10 години платформата има 170 милиона активни потребители по света.

6. Oculus

Идеята за компанията за виртуална реалност Oculus се ражда в гараж в Ървайн, Калифорния, през юни 2012 г. Тогава 19-годишният основател Палмър Лъки представя идеята за VR очила в платформата за групово набиране на финансиране Kickstarter като събира близо 2.5 млн. долара за продукта си. След още 16 млн. долара допълнително финансиране, Лъки продава Оculus на Facebook през 2014 за 2 млрд. долара.

7. Instagram

Instagram за първи път стартира през октомври 2010 г., като първия ден има 25,000 регистрации. До 2011г. компанията е обявена за приложение на iPhone за годината, а през април 2012 г. Facebook купува компанията за 1 млрд. долара. Сега Instagram има 1 милиард активни потребители и добави много допълнителни опции като през юни стартира и видео услугата IGTV.

8. Kickstarter

Платформата за стартиране и подкрепяне на независими компании и продукти, стартира през април 2009 г., след като съоснователят Пери Чен кани музиканти за джаз фест в Ню Орлиънс и търси начин да покрие разходите. Първия по рода си продукт е бил тениска на Грейс Джоунс създадена от Чен, но не е бил успешен. Оттогава над 15 млн. души са подкрепили различни проекти като са събрани 3,8 млрд. долара.

9. GPS в телефона

GPS определено не е измислен скоро. Всъщност датира от 1978 г., а за търговка употреба от 1993 г. Едва през 2008 и 2009 г. GPS става широко достъпен на телефоните. Ранните фенове на Apple можехa да го ползват на iPhone 3G. Същата година и притежателите на Android можеха да ползват GPS безплатно, като Google създава безплатен навигационен софтуер.

10. Pinterest

Социалната мрежа за споделяне на снимки от типа табло за обяви (pinboard) е създадена през март 2010 г. Чрез Pinterest потребителите могат да рекламират и насърчават своя бизнес по подходящ и изобретателен начин. Приложението дава възможност да се намерят хора с подобни интереси и вкус, като се разглеждат визуално споделените pin-ове. Днес то има 291 милиона активни потребители месечно, а компанията се оценява между 13 и 15 млрд. долара.

11. 4G

Днес 4G мрежите изглеждат като даденост, но ако се обърнем назад ще си дадем сметка, че съществуват от едва седем години. С появата си 4G надгради предшестващата я 3G и вдъхна надежда, че ще направят мобилния интернет много по-бърз и по-добре функциониращ. През март 2010 г. се появи и първият 4G смартфон - HTC Evo, бързо последван от модел на Samsung същата година. Първият 4G смартфон на Apple бе iPhone 5, излязъл на пазара през 2012 г. Днес вече дори очакваме още по-бързата 5G мрежа.

12. Uber

Макар компанията за споделено пътуване да не успя на българския пазар, по света тя е широко използвана и се радва на голям успех. Основана е през март 2009 г. под името UberCab. Гарет Кемп, Оскар Салазар и Конрад Уилан изграждат първата версия, като Травис Каланик се присъединява по-късно и става главен изпълнителен директор. Макар компанията да преминава през много проблеми, тя остава най-значимия стартъп в света на стойност 62 млрд. долара като продължава да расте.

13. WhatsApp

Повече от 1 милиард души в над 180 държави използват WhatsApp, за да поддържат връзка с приятелите и семейството си. Приложението започва като алтернатива на SMS услугата, a вече поддържа изпращане и получаване на различни текстове, снимки, видеоклипове, документи, местоположение и гласови обаждания. WhatsApp е основана от Ян Кум и Браян Актън, които преди това са прекарали общо 20 години в Yahoo. WhatsApp се присъединява към Facebook през 2012 г. като самостоятелно приложение, а през 2014 г. Зукърбърг го купува за 19 млрд. долара.

14. Slack

Основателят Стюарт Бътърфийлд (в миналото един от основателите на Flickr), започва работа върху платформата за вътрешно корпоративно общуване Slack през 2012 г., а през 2013 г. екипът на приложението вече е знаел, че ще има продукт, който останалите компании ще използват. Платформата вече е събрала над 250 млн. долара при оценка за 5.1 млрд. долара от Vision Fund, Accel и други инвеститори.