Следващото поколение 5G мобилни мрежи бележат началото на т.нар. Четвърта индустриална революция. Това коментира едно от големите имена в телекомуникационната индустрия Каан Терзиглу.

За технологията се смята, че ще подкрепи развитието на пазара на Интернет на нещата (IoT), който е свързан с милиони и потенциални милиарди свързани с глобалната мрежа устройства.

Терзеглу е изпълнителен директор на Turkcell, която е с пазарна капитализация от 23 милиарда долара. По неговите думи 4G мрежата е довела до революция в потребителския пазар, а 5G мрежата ще трансформира индустриалната сфера.

"Мисля, че това ще е началото на четвъртото поколение на индустриалната революция. Това ще бъде платформата, свързваща милиарди устройства", коментира той през CNBC по време на годишната среща на Световния икономически форум в Давос.

Експертът обаче не се наема със срок кога новата технология ще се превърне в част от ежедневието ни. По неговите думи обаче някои от играчите в индустрията ще постигнат напредък до 2018 година.

Южнокорейският телеком KT заяви, че ще пусне своя 5G мрежа по време на Зимните олимпийски игри през 2018, които ще се проведат в Пьонгчан. Компании като Nokia и Huawei вече тестват технологията.

Четвъртата индустриална революция идва. Ето как ще изглежда тя

Четвъртата индустриална революция идва. Ето как ще изглежда тя

От Световния икономически форум дават отговор на този въпрос