Най-голямото икономическо събитие - годишната среща на Световния икономически форум, беше официално открито днес в швейцарския курорт Давос. За няколко дни градчето ще стане дом за едни от най-големите имена в политиката, корпоративния свят, технологиите и дори изкуството.

Миналата година събитието беше посветено на Четвъртата индустриална революция. През 2017 година участниците в него ще трябва да дадат отговор на пет ключови въпроса, които са решаващи за бъдещето на икономиката и не само.

Кои са приоритетите на Давос 2017-а?

1. Обособяването на нови индустрии

Преструктуриране на познатите индустрии и създаване на нови такива, стимулирани от Четвъртата индустриална революция и от скоростното развитие на изкуствения интелект, роботиката, Интернет на нещата, безпилотните автомобили, нанотехнологиите и т.н.

2. Нова система на сътрудничество

Лидерите ще търсят най-добрия път за създаването на съвременна и ефективна система за наднационално публично-частно сътрудничество в условията на глобална икономика, която все повече зависи от недържавните субекти.

3. Стимулиране на растежа

На трето място стои необходимостта от стимулиране на глобалния икономически растеж. От Световния икономически форум посочват, че трайно ниският растеж дава резултат в нисък жизнен стандарт. Икономиката ще трябва да създаде милиарди нови работни места на фона на постоянно нарастващото население на Земята, което се очаква да достигне 9,7 милиарда души до 2050 година от 7,4 милиарда днес.

4. Реформиране на пазарния капитализъм

Експертите, които ще се включат във форума, ще трябва да вземат решение за реформиране на пазарния капитализъм. Неговите недостатъци доведоха до задълбочаване на неравенството между бедни и богати и подхраниха политическата опозиция през последните години.

5. Връщане на доверието на обществото

От организацията посочват, че глобализацията успя да направи света по-малък, но и по-сложен. На срещата в Давос ще бъде разгледан въпросът за кризата на идентичността, задълбочаващото се недоверие към институциите и притесненията на обществото за неговото бъдеще.

Кой ще бъде в Давос тази година?

Участниците в годишната среща са около 3000. Дамите все още са много малък процент от тях - 20%. И все пак това е ръст в сравнение с предишните години.

Грубо 120 организации плащат на Световния икономически форум годишна такса от 600 хиляди швейцарски франка или 593 хиляди долара, за да бъдат стратегически партньори на събитието.

Една от най-големите изненади тази година ще бъде китайският президент Си Дзинпин. Той ще бъде първият държавен глава от азиатската страна, който ще открие форума.

В Давос има правителствени делегации от над 70 държави, включително всички членки на Г20. В разговорите участие ще вземат новият генерален секретар на ООН Антониу Гутереш, британския премиер Тереза Мей, президентът на Еврогрупата Йерун Диселблум и представителите на Европейската комисия Пиер Московиси и Валдис Домбровскис.

Сред представителите на корпоративния свят са оперативният директор на Facebook Шерил Сандбърг, главният изпълнителен директор на Hewlett-Packard Мег Уитмън, шефът на Alibaba Джак Ма и милиардерът Бил Гейтс.

Списъкът включва още генералния директор на ЦЕРН Фабиола Гианоти, певицата Шакира и холивудстия актьор Мат Деймън.

Това е единственият българин, който ще участва на най-големия икономически форум в света

Това е единственият българин, който ще участва на най-големия икономически форум в света

Бизнесменът задава въпроси на китайския президент Си Дзинпин