Нова глобална група, съсредоточена в по-бързата разработка на ваксини срещу инфекциозни болести в световен мащаб, беше представена в сряда чрез коалиция от правителства и нестопански групи, включително Фондация "Бил и Мелинда Гейтс", пише агенция Bloomberg.

Коалицията е финансирана чрез първоначална инвестиция от 460 милиона долара от Германия, Япония, Норвегия, като пари в нея е вложила и организацията на най-богатия човек в света.

Целта е да се разработят ваксини срещу познати инфекциозни заболявания, което би могло да предотврати образуването на огнища на болестите, преди да се стигне до глобални здравни извънредни ситуации.

Това обясни групата в изявление по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

"Трябва да се подготвим за изненадващи ситуации и затова нашата цел е една наистина развита платформа", коментира Бил Гейтс, който е съпредседател на фондацията, в интервю за Bloomberg.

С епидемии като Ебола "имахме научно предизвикателство - тези нови платформи не бяха готови за това", допълва милиардерът.

Първоначалната инвестиция е около половината от необходимите 1 милиард долара, от които коалицията се нуждае през първите пет години, и има за цел да завърши набирането на средства до края на тази година.

По думите на Бил Гейтс групата първоначално ще се насочи към вируси, които са известни потенциални опасности за предизвикване на сериозни епидемии.