Америка направи редица грешки през последните 30 години, като се фокусира прекалено много върху войните и Уолстийт. Това коментира главният изпълнителен директор на китайския онлайн гигант Alibaba Джак Ма по време на годишната среща на Световния икономически форум.

В рамките на представянето му бяха задавани въпроси за глобализацията и за реакциите около избора на Доналд Тръмп за президент.

По думите на Ма, когато през 2005 година Томас Фрийдман публикува своята книга "Светът е плосък", глобализацията е изглеждала като една "перфектна стратегия" за Щатите.

"Ние искаме технологиите и брандовете, а останалата работа ще оставим на държави като Мексико и Китай", представя Ма идеята си за политиката на САЩ тогава.

"Американските мултинационални компании направиха милиони и милиарди долари от глобализацията. Например, когато завърших университет, исках да си купя пейджър, като той струваше 250 долара. Тогава месечната ми заплата беше 10 долара", обяснява шефът на Alibaba.

"Печалбата на IBM и Microsoft беше по-голяма от тази на четирите най-големи банки в Китай, взети заедно. Къде отидоха тези пари?", пита Ма.

Той си спомня, че преди 30 години хората в Китай са знаели само Ford и Boeing като американски компании. Днес те разпознават всички корпорации от Силициевата долина и Уолстрийт.

Джак Ма планира да създаде 1 милион работни места в САЩ

Един от най-богатите китайци с амбиция да създаде 1 милион работни места в САЩ

След срещата с Тръмп

Джак Ма е на мнение, че Щатите се фокусират прекалено много върху чуждестранните конфликти.

"За последните три десетилетия Америка е участвала в 13 войни и е изхарчила за това 2 трилиона долара. Независимо колко добра е стратегията ти трябва да инвестираш и вътре в страната си", смята той.

"Парите обаче не отиват там, а на Уолстрийт. И какво се случва? През 2008 година 19,2 трилиона долара се изпаряват в САЩ. А какво щеше да се случи, ако тези пари бяха инвестирани в Средния запад в Щатите?", пита той.

"Другите държави крадат работата на твоите хора - това е твоя стратегия. Ти просто не си разпределил парите по правилния начин", казва Джак Ма.