Европейският авиационен концерн Airbus Group планира да тества прототип на безпилотен летящ автомобил до края на тази година. 

През миналата година Airbus формира подразделение, наречено Urban Air Mobility (Въздушна градска мобилност), което проучва идеи за превоз на хора чрез летящи превозни средства.

Концепцията на фирмата предвижда летяща кола, която може да вози няколко пътника и която може да бъде извикана и резервирана посредством мобилно приложение - подобно на схемите за споделени автомобили, пише Reuters.

"Преди сто години градския транспорт започна да преминава под земята. Сега имаме необходимите технологични средства, за да го изпратим високо над земята," каза главният изпълнителен директор на Airbus Том Ендерс по време на конференцията за цифрови технологии DLD в Мюнхен.

Той е категоричен, че до края на настоящата година Airbus ще е готова да демонстрира превозно средство за "едноличен транспорт".

В Airbus смятат, че с летящите градски автомобили ще се избегне по-нататъшно замърсяване на и без друго задръстените и замърсени градове. Освен това ще се намалят разходите за градска инфраструктура - "няма да е нужно да се наливат нови милиарди в бетон за мостове, пътища и друга инфраструктура", допълва Ендерс.

Airbus, най-големият производител на търговски хеликоптери в света, трябва да инвестира, за да се възползват максимално от новите технологии като автономно шофиране и изкуствен интелект. Пренебрегвайки новите тенденции, компанията ще загуби важни перспективни сегменти на бизнеса си, убеден е мениджърът.

Представителят на Airbus обаче не посочи конкретно колко компанията смята да инвестира в новата градската мобилност.