Руският космически кораб "Союз", скачен към Международната космическа станция (МКС), започна да изпуска охлаждаща течност в началото на миналия месец, което доведе до опасения дали превозното средство ще бъде безопасно за транспортиране на членове на екипажа на МКС обратно на Земята.

НАСА и руската космическа агенция Роскосмос вече обявиха, че ще изпратят заместващ космически кораб за астронавта на НАСА Франк Рубио и космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, с който да се приберат у дома. SpaceX Crew Dragon също е наличен като опция за извънредни ситуации, ако се наложи, отбелязва The Verge.

Роскосмос ще изпрати заместник на "Союз", наречен MS-23, до МКС, който ще се излети на 20 февруари, за да може да се използва за връщане на астронавтите на Земята. Тази мисия беше планирана да стартира през март с нови членове на екипажа, но плановете вече са да стартира по-рано и без екипаж.

НАСА говори за новия "Союз" като за заместващо превозно средство, а не за спасяване, и подчертава, че екипажът на космическата станция е в безопасност. "Ние не го наричаме спасителен "Союз". В момента екипажът е в безопасност на борда на космическата станция", каза на брифинг Джоел Монталбано, програмен мениджър на Международната космическа станция в Космическия център Джонсън на НАСА в Хюстън. "Няма спешна нужда екипажът да се прибира днес. Всички системи работят."

Кой притежава Луната?

Кой притежава Луната?

Много или малко са 25 долара за акър на спътника на Земята?

С помощта на роботизираната ръка на космическата станция беше получено изображение на повредата на закачения "Союз", което показва, че има дупка през радиатора на космическия кораб, както и тръбата, доставяща охлаждаща течност. Тъй като охладителната течност от системата е изтекла, би било опасно да се лети в превозното средство, тъй като температурите могат да достигнат високи нива по време на обратното пътуване до Земята.

"Основният проблем при приземяването на сегашния "Союз" с екипажа биха били топлинните условия", обясни на брифинга Сергей Крикалев, изпълнителен директор на Програмите за човешки космически полети в Роскосмос. Между телесната топлина на членовете на екипажа, топлината, генерирана от оборудването, и топлината, причинена от триенето, докато превозното средство пътува през атмосферата, температурите в отделенията за екипажа и оборудването могат да достигнат опасни нива.

Когато новият "Союз" пристигне на космическата станция, оборудването ще бъде преместено от старото превозно средство в новото. След това новият "Союз" ще бъде използван за връщане на екипажа на Земята, а старият "Союз" ще бъде приземен както обикновено, но без екипаж, за да може да бъде проверен за щети и ефектите им върху работата на космическия кораб.

Новата космическа надпревара: Китай иска да стъпи на Луната след НАСА

Новата космическа надпревара: Китай иска да стъпи на Луната след НАСА

Ще стане ли спътникът на Земята новият дом на човечеството?

"Връщащият се "Союз" ще направи някои температурни измервания, за да измери как се справя превозното средство при този сценарий, така че ако някога имаме нужда в бъдеще, да имаме някои допълнителни данни", каза Монталбано. "Така че ще използваме напълно това превозно средство през целия път, докато не кацне обратно на Земята."

Има също така възможност SpaceX да използва своя в момента закачен автомобил Crew-5 Crew Dragon като резервен вариант за връщане на астронавтите на Земята, ако е необходимо. НАСА казва, че е в контакт със SpaceX относно ситуацията, но това е само план за извънредни ситуации и не би трябвало да е необходим, ако екипажът може да пътува с новия "Союз".

Що се отнася до причината за изтичането, Крикалев каза, че тяхното разследване разкрива, че не е причинено от технологичен или производствен проблем. Това е повод за безпокойство, тъй като това не е първият път, в който "Союз" има изтичане, докато беше закачен за МКС - подобно изтичане се случи през 2018 г. По това време Роскосмос твърдеше, че изтичането може да е причинено от саботажни сондажи, а не от производствен дефект.

Може ли Мъск да бъде съден за ракетата на SpaceX, която ще удари Луната?

Може ли Мъск да бъде съден за ракетата на SpaceX, която ще удари Луната?

Бустер, който изведе сателит на NASA преди 7 години, ще удари спътника на Земята в началото на март

Много наблюдатели първоначално смятаха, че последното изтичане може да е причинено от сблъсък с микрометеорит, тъй като аварията се случи около времето на метеорния поток Геминид, когато Земята преминава през поле от отломки в своята орбита. Ударът с микрометеорит все още изглежда най-вероятното обяснение за щетите, като Крикалев обяви, че експериментите са показали подобни щети, причинени от частица с диаметър около 1 mm и движеща се със 7 километра в секунда. Това въздействие обаче не е свързано с метеорния поток, тъй като дупката е на различно място от посоката, от която идват Джеминидите.