Генеративният изкуствен интелект вече втора година е "гореща" тема в технологичния свят и извън него, като AI-базираните продукти и услуги излизат на преден план и в битката между различните доставчици на решения за бизнеса. В тази посока гледа и българската компания Delta.bg - но най-вече в контекста на планираната си експанзия към чуждестранни пазари.

"Опитвам да намеря интерес в тази област, но на българския пазар все още не виждам такъв. Ние вече планираме експанзия към чужди пазари и вероятно ще започнем с cloud услуги за AI, но първоначално ще стартираме в европейските data центрове. След като видим, че има интерес и тук, в България, бихме могли да ги предоставим на нашите клиенти", обясни пред Money.bg основателят на компанията Драгомир Желев.

BgGPT: Какво може, какво не може и какво не би трябвало да може

Пуйка с живак, бомба и бягство от България: BgGPT ще ви обясни как

Големият езиков модел на INSAIT и неговото чат приложение са решение, което си търси проблема

За Delta.bg 2024 г. ще донесе нова локация - Франкфурт, който се смята за основен интернет хъб за целия европейски пазар. По думите на Желев компанията е "в готовност" и за други стъпки към разрастването си.

Представяне на Delta.bg пред журналисти

Източник: Явор Николов

Представяне на Delta.bg пред журналисти

Тя съществува от 2009 г., като в момента клиенти на нейните хостинг, cloud и други IT решения са много банки, голяма част от медиите, онлайн магазини и ред други. Delta.bg е и първият български хостинг партньор на Equinix - най-големият оператор на центрове за данни в света с над 260 обекта. Така част от инфраструктурата ѝ е и в най-модерния data център у нас, който е и с най-добрите показатели в целия регион.

Огромна българска бот мрежа атакувала банки, онлайн магазини и медии

Огромна българска бот мрежа атакувала банки, онлайн магазини и медии

Атаката е дошла скоро след оповестяването на уязвимости в системния софтуер на масови рутери

Във връзка с огромната кибератака, която екипът му отрази преди няколко месеца, Желев беше категоричен - киберсигурността вече е от екзистенциална важност за всеки бизнес. Затова и Delta.bg вече развива продуктова линия, свързана с безопасността на данните. Първите две попълнения в нея са AI-базираната DDoS защита и бекъпа на данни като услуга.

"Дори най-добрата система бива рано или късно уязвима. Това, което е нашата машина на времето, е бекъпът. Това е единственото, което може да ни помогне в една такава ситуация да запазим данните", категоричен беше Драгомир Желев.

Снимка 657330

Източник: Явор Николов

Той признава, че вече има припокриване между предлаганите от компанията му услуги и това, което дават големи играчи като Google и Amazon. Въпреки това е на мнение, че Delta.bg има своите сериозни предимства - както като индивидуален подход, така и като разходи за клиента: "Цифрата обикновено е в пъти различна и при (другите големи доставчици на cloud услуги) е в долари, докато при нас е в лева. Имаме немалко клиенти, чийто бюджет сме оптимизирали между два и три пъти".

Влияе ли се Delta.bg от процесите на технологичния пазар - с всичките съкращения, орязване на разходи и т.н.? Желев напомни, че Delta.bg е създадена именно в годините на Световната финансова криза и нейното ръководство знае как да работи в сложна ситуация. "Това, което се случи по време на пандемията бяха трудни времена за всички, но за дигиталния бизнес бяха добри - дори в тези времена тя се управляваше така, както би се управлявала в трудни времена. Ние не натискаме за много рязък растеж, но и нямаме година, в която да не сме в растеж".